Politică externă

Reuniunea OMC de la Montreal, bruiata de violente

30.07.2003, 00:00 12

200 de demonstranti au fost arestati de fortele de ordine canadiene, luni, dupa violentele din Montreal, ale demonstrantilor care protestau in strada impotriva unei reuniuni informale a ministrilor comertului din tarile Organizatiei Mondiale a Comertului.
Luni, in prima zi  de desfasurare, reuniunea informala a celor 25 de ministri ai comertului din tarile WTO ( World Trade Organization - Organizatia Mondiala a Comertului), tinuta la Centrul Sheraton din Montreal, a fost pichetata de diverse grupari protestatare. Demonstratia a degenerat in violente, manifestantii apucandu-se sa distruga magazine din centrul orasului si masinile de lux parcate. Au fost arestati 200 de oameni, dupa o infruntare intre demonstranti si politie, in care au fost raniti usor 10 ofiteri si un fotograf. In cursul diminetii, 400 de protestatari se aflau in fata centrului de sedinte, dar in cursul zile, unii dintre ei au inceput sa arunce cu saci de gunoi in strada sau cu pietre, in ferestrele restaurantului Burger King din centru, dupa care protestele s-au accentuat. Nu au fost folosite gaze lacrimogene impotriva manifestantilor, desi unii dintre ei venisera pregatiti deja cu masti de gaze.  In cursul diminetii, politia a observat ca multimea celor 400 de oameni se agita si a interzis mitingul. Cei 200 sunt retinuti pentru participare la o manifestatie ilegala.



Negocieri pentru comertul agricol
Intalnirea de la Montreal pregateste reuniunea oficiala  a OMC, de la Cancun (Mexic), din septembrie, unde vor fi prezente toate cele 146 de state membre ale organizatiei. La Montreal, luni, s-a discutat pe marginea diferendelor privind  comertul agricol. La intalnire au fost prezenti comisarul european pentru comert, Pascal Lamy, comisarul UE pentru agricultura Franz Fischler, iar din partea SUA, ministrul comertului, Robert Zoellick. Diferendele mari dintre Uniunea Europeana si SUA ameninta sa blocheze reuniunea de la Cancun. Recent, SUA si Uniunea Europeana au intrat in controversa deschisa datorita cerelealor modificate genetic. SUA insista  pe langa Uniunea Europeana sa ridice moratoriul care interzice importurile continentale de  alimente modificate genetic. De cealalta parte, UE se opune vehement pe motiv ca aceasta cerinta a SUA este in beneficiul marilor concerne americane alimentare si in detrimentul sanatatii propriilor cetateni. Disputa se poarta la cel mai inalt nivel. Presedintele George W. Bush a intervenit recent, cerand Uniunii Europene sa ridice interdictia importurilor de grau modificate genetic. A doua zi, Uniunea Europeana i-a raspuns oficial, cu un refuz, anuntand ca actioneaza in interesul cetatenilor. Disputa nu s-a incheiat insa.
In 2001, membrii OMC au hotarat in principiu sa ridice barierele comerciale pentru agricultura. tarile bogate aloca din buget 300 de miliarde anual, pentru a subventiona agricultura, iar tarile cu economie in dezvoltare se plang ca aceste legi economice le defavorizeaza, pentru ca ajuta la invadarea pietelor lor interne cu produse americane sau ale Uniunii. Se pare ca recent, Uniunea Europeana s-a angajat sa poarte negocieri cu partenerii din OMC, in privinta reducerii subventiilor sale pentru agricultura. Propunerea ar fi o reducere esalonata a subventiilor si orientarea acestora catre mediu si dezvoltare rurala. Dar, aceasta nu este decat o formula incipienta de negociere, UE asteptand si oferta partenerilor din OMC. oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO