Politică externă

Regina Elisabeta a II a facut bai de multime la Paris

08.04.2004, 00:00 19



Regina Elisabeta a II a Marii Britanii si-a incheiat ieri vizita de stat de trei zile in Franta, menita sa celebreze 100 de ani de la parafarea Antantei Cordiale, documentul care a pus capat rivalitatilor coloniale dintre cele doua state. Este a patra vizita a suveranei britanice in Franta. Regina Elisabeta II insotita de printul Philip a fost primita cu fast de presedintele Jacquesc Chirac, primul ministru Jean-Pierre Raffarin - desemnat recent sa formeze un nou Guvern - cei mai importanti lideri ai Parlamentului si ministii Cabinetului francez.



Ieri, in ultima zi a vizitei, suverana Marii Britanii a facut o escala la Toulouse, unde a vizitat biserica iacobinilor, construita in stilul gotic al secolelor XIII-XIV, a traversat la pas Place du Capitole iar, dupa amiaza, era invitata la Airbus.



De altfel, in cele trei zile petrecute in Franta, pe langa intalnirile cu oficialii francezi, regina a vizitat muzeul Louvre, unde a descoperit o galerie de arta britanica ce va fi deschisa publicului anul viitor, a asistat la un spectacol de calarie (este cunoscuta pasiunea suveranei britanice pentru echitatie), a poposit la Biserica Saint-Eustache, a primit flori si produse de patiserie de la micii comercianti carora le-a admirat afacerile.



Presedintele francez si sotia sa Bernadette au condus cuplul regal in Place de la Concorde, unde cateva sute de francezi si-au aratat simpatia fata de regina. Presa franceza scria ca suverana britanica a facut bai de multime la Paris, insa, ziaristii din Regat criticau aceasta alegere. Daily Telegraph relata ca Place de la Concorde nu este un "loc comod pentru monarhi" intrucat, amintea ziarul britanic, in acest loc au fost decapitati Regele Ludovic al XVI si Maria Antoaneta. Presa britanica a criticat, de asemenea, alegerea vestimentara a primei doamne a Frantei, Bernadette Chirac, la dineul de luni seara oferit la Elysee in onoarea reginei, o rochie ampla, rosie. Ziaristii britanici au remarcat si gesturile familiare ale presedintelui Chirac, care a atins-o pe regina de mai multe ori pentru a o intruma in timpul vizitei, desi protocolul interzice un astfel de gest.





Regina face apel la unitate



Intr-un discurs sustinut in fata celor doua camere ale Parlamentului francez, suverana Marii Britanii a sustinut ca este nevoie ca Franta si Marea Britanie sa formeze o alianta decisiva pentru a traversa "turbulentele" secolului XX. In lumea primejdioasa in care traim, Franta si Marea Britanie trebuie sa-si conjuge fortele, a spus Regina.



Vizita suveranului britanic in Franta, poate insemna, potrivit analistilor francezi, un prilej pentru a pune capat relatiilor incordate dintre cele doua state. Relatiile dintre Paris si Londra au fost marcate de tensiuni, mai ales in ultimul an, generate de parerile divergente legate de interventia militara in Irak. In timp de Marea Britanie s-a alaturat neconditionat Statelor Unite, sustinand razboiul impotriva regimului Hussein, Franta a condamnat cu fermitate interventia militara, gasind astfel un numitor comun cu Germania. Inainte ca acest diferend sa fie depasit, intre cele doua state au aparut noi divergente privind politica Uniunii Europene. Franta si Germania nu au ascuns ca doresc sa joace rol de "lidership" al Uniunii extinse (25 de state), ceea ce a iritat puterea de la Londra.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO