Politică externă

Raportul de la Bagdad, pe masa marilor puteri nucleare

10.12.2002, 00:00 11

Expertii ONU in armament au inceput, ieri, sa studieze dosarul irakian privind programele militare ale Bagdadului. Dosarul, ajuns in noaptea de duminica spre luni la sediul Natiunilor Unite, este examinat in paralel de catre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate, a anuntat canalul de televiziune CNN, citA„snd surse diplomatice.
Decizia a fost luata dupa ce Statele Unite au exercitat presiuni pe langa actualul presedinte al Consiliului de Securitate, columbianul Alfonso Valdiviezo, in incercarea de a obtine o copie integrala a declaratiei, potrivit CNN. Mediile diplomatice se asteptau ca din document sa fie extrase unele pasaje inainte ca textul sa fie prezentat membrilor Consiliului.
Consiliul de Securitate a decis sa transmita textul integral al declaratiei irakiene Statelor Unite, Marii Britanii, Rusiei, Frantei si Chinei, toate puteri nucleare.
Chiar daca declaratia irakiana  a ajuns la sediul ONU din New York, la Bagdad, inspectiile continua cu vizitarea a doua instalatii suspecte, ritmul actiunilor ONU urmand sa creasca in urmatoarele zile.
Liderii americani si britanici neaga declaratiile Irakului, potrivit carora nu detine arme de distrugere in masa, si spun ca detin de informatii, pe care refuza sa le dezvaluie expertilor ONU, conform carora Irakul poseda arme interzise.
In SUA, atat democratii cat si republicanii i-au cerut presedintelui america George W. Bush sa faca publice dovezile pe care Casa Alba a spus ca le are privind detinerea de catre Irak a unor arme de distrugere in masa. Insa, pentru campania impotriva Irakului, presedintele american este sustinut inclusiv de opozitie. Mai multi responsabili democrati din Congresul american au declarat ca il sustin pe seful administratiei americane in campania impotriva Irakului.
In pofida declaratiilor Bagdadului, administratia americana continua sa-l acuze pe Saddam Hussein, presedintele irakian, ca ascunde programe nucleare, biologice si chimice, dar fara sa aduca probe in acest sens.
"Declaratia inmanata, ieri, de irakieni Natiunilor Unite contine, foarte probabil, 12.000 de pagini de minciuni", a declarat Joseph Lieberman, posibil candidat la alegerile prezidentiale din Statele Unite in anul 2004, citat de postul de televiziune Fox New.
"Nu am mai multa incredere in Saddam Hussein decat are presedintele Bush. Cred ca George W. Bush face ceea ce trebuie facut", a precizat liderul democratilor din Senat, Tom Daschle, pentru CNN.
De asemenea, Franta cere Bagadului sa renunte la armele de distrugere in masa. Seful diplomatiei franceze Dominique de Villepin a afirmat, ieri, ca armele de distrugere in masa din Irak trebuie sa dispara si a subliniat ca Parisul nu a incetat sa reaminteasca Bagdadului ca dezarmarea este necesara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO