Politică externă

Raffarin ramane prim-ministru, dar cu o noua echipa

31.03.2004, 00:00 15



Primul ministrul francez Jean-Pierre Raffarin a fost insarcinat ieri de presedintele Jaqcues Chirac sa formeze un nou guvern, dupa ce intregul cabinet si-a dat demisia in bloc ca urmare a rezultatelor umilitoare obtinute de partidele de dreapta la alegrile regionale. Opozitia de stanga a denuntat mentinerea in functie a premierului francez aratand ca aceasta decizie arata ca Jacques Chirac este surd la mesajul clar dat de electorat.



Conservarea pozitiei lui Jean-Pierre Raffarin, o masura impopulara pe care Chirac si-a asumat-o (presa franceza a publicat un sondaj potrivit caruia 54% dintre francezi doreau schimbarea lui Raffarin si doar 19% mentinerea lui in functie), a dat peste cap toate previziunile analistilor. Presa franceza si analistii dadeau ca sigura inlocuirea sefului guvernului francez dupa esecul usturator al fortelor de dreapta la alegerile regionale iar cel mai vehiculat nume era cel al ministrului de interne Nicolas Sarkozy. Daca inainte de alegeri, fortele de dreapta controlau 14 regiuni metropolitane, dupa ultimul scrutin local, partidele de stanga au preluat puterea in 20 dintre cele 22 de regiuni metropolitane. Dreapta se mentine la putere intr-o singura regiune. Esecul rasunator al dreptei este pus de analisti pe seama votului-sanctiune dat de francezii nemultumiti de reformele dure ale Cabinetului Raffarin in administratia publica, domeniul asigurarilor sociale si serviciilor publice dar mai ales in sistemul de pensii. Potrivit unei legi aflate inca in dezbatere, guvernul a crescut vechimea in munca pentru pensie intreaga de la 37,5 ani la 40 (in 2008) si va continua sa creasca progresiv.



Insa, ieri, la doua zile de la al doilea tur de scrutin al alegerilor regionale, presedintele francez Jaques Chirac a anuntat ca dupa ce guvernul francez si-a dat demisia in bloc, l-a desemnat pe Jean-Pierre Raffarin ca in cursul zilei de ieri sa formeze un nou guvern. Anuntul Palatului Elysse a fost facut dupa ce inclusiv ieri de dimineata presedintele si primul ministru au avut o consultare de peste o ora, consultare ce urma altor discutii avute luni. Vineri noul Guvern, Raffarin III, va avea prima sedinta la care va asista si Jaques Chirac, amandu-si din acest motiv, cu o zi, vizita la Moscova.



Presa pariziana anticipa ieri ca intre "victimele remanierii" vor fi ministrul finantelor, Francis Mer, ministrul educatiei nationale, Luc Ferry, si ministrul sanatatii, Jean-Francois Mattei, a carui autoritate a avut serios de suferit dupa ce in timpul caniculei din vara trecuta a avut loc o catastrofa sanitara soldata cu mii de victime.



Presedintele francez pare insa ca nu este surd la nemultumirile alegatorilor. Desi nu a anuntat direct, presa franceza relata ca in noul guvern va pune accent mai mult pe latura sociala in incercarea de a reduce prejudiciile de imagine. Dar, in acelasi timp nu va renunta la continuarea masurilor de reforma economica, fapt afirmat imediat dupa alegerile regionale de Jean-Pierre Raffarin. El sunt pur si simplu necesare, spunea fostul si totodata viitorul premier.



In mai 2002, Chirac soca propunand prim-ministru un "om de teren" cum este numit Raffarin, un om care si-a contruit cariera politica in jurul regiunii Poitou-Charentes - din 1988 pana in 2002 - si in Senat. Dupa cinci ani de coabitare Chirac-Jospin, tandemul Chirac-Raffarin se inscrie in traditia franceza: presedintele fixeaza orientarile, primul ministru le pune in practica. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO