Politică externă

Radiografie devastatoare a SUA: Rusia este o putere slaba si va ceda

Radiografie devastatoare a SUA: Rusia este o putere slaba si va ceda
26.07.2009, 18:43 64

Distanta economica dintre Rusia si SUA ramane in continuare foarte mare. Anul trecut PIB-ul SUA a fost in jur de 14.200 de miliarde de dolari, in vreme ce PIB-ul Federatiei Ruse era de 1.670 de miliarde de dolari.

In urma cu aproape 20 de ani, putin dupa sfarsitul Uniunii Sovietice (1992), PIB-ul SUA era de 6.300 miliarde de dolari, in vreme ce acela al Federatiei Ruse era de 85,5 mld. dolari.

Rezervele de hidrocarburi au ajutat Rusia si parea ca aceasta tara isi va lua un avant greu de oprit. In 2000, cresterea economica a Rusiei a fost de 10% dupa ce in urma cu doi ani trecuse printr-o criza severa (-5,3% crestere economica). Actuala criza economica a schimbat datele problemei. Fondul Monetar International (FMI) spune ca economia Rusiei va cadea anul acesta cu 6,5%, in vreme ce in SUA se asteapta o cadere de 2,6%. Cat de relavante sunt, in plan politic, dificultatile prin care trece o tara si, mai ales, o mare putere cum este Rusia?

Situatia economica dificila a Rusiei o va obliga sa faca o serie de compromisuri in fata Occidentului, si mai ales a SUA, in privinta unor subiecte cheie, precum renuntarea la pretentiile asupra fostelor republici sovietice, dar si micsorarea arsenalului nuclear, potrivit vicepresedintelui american Joe Biden.

Vorbele lui Biden au suparat Rusia intr-o asemenea masura, incat chiar presedintele Dmitri Medvedev a dat replica: " Imaginea Rusiei trebuie sa fie respectata".

Potrivit lui Biden, problemele economice ale Rusiei vor face ca Moscova sa-si regandeasca interesele internationale.

Proximitatea geografica a programelor nucleare ale Iranului si Coreei de Nord ar putea, de asemenea, sa determine Rusia sa fie mai cooperanta cu SUA in blocarea extinderii lor, a mai spus vicepresedintele american.

Biden a vizitat saptamana trecuta Georgia si Ucraina, doua foste republici sovietice unde Rusia sustine ca are influenta.

"Rusia va trebui sa ia unele decizii dificile. Au o populatie in scadere, o economie in descrestere, au un sector bancar care nu vor fi capabile sa reziste in urmatorii 15 ani, sunt intr-o situatie in care lumea se schimba inaintea lor si ei se agata de ceva din trecut care nu mai este sustenabil", a declarat Biden.

Biden a mai spus ca Rusia ar putea deveni mai razboinica in ciuda dificultatilor economice si geopolitice, daca SUA ii vor afecta statutul de mare jucator pe plan international.

 

O radiografie a economiei Rusiei

Rusia este o economie care a pariat de-a lungul timpului pe pretul mare al petrolului, care a ajuns in vara anului trecut la 150 de dolari pe baril.

Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale si al doilea de petrol din lume.

Pe fondul crizei financiare si al injumatatirii pretului petrolului, Rusia se asteapta la o scadere a economiei in acest an de pana la 6,5%, potrivit estimarilor FMI.

"Criza a demonstrat ca Rusia inseamna gaze si petrol. Daca gazul si petrolul se vor mentine la actualul nivel, Rusia va scapa", a declarat Mariusz Adamiak, senior fund manager la Pioneer Investments in Austria.

Situatia de pe piata muncii este de asemenea serioasa. Potrivit Organizatiei Internationale a Muncii, in martie erau 7,9 milioane de persoane fara un loc de munca in Rusia. Asta reprezinta 10% din populatia activa a tarii.

Potrivit lui Evgheni Gontmaher, director al Centrului pentru Studii Sociale al Academiei Ruse de Stiinte, somajul ar putea ajunge in 2009 la 10 milioane.

Statul este principalul creditor pentru companiile si bancile care au probleme financiare, ceea ce intareste si mai mult controlul guvernului in economie, comenteaza Market Watch. FMI a cerut recent Rusiei un plan pentru a reduce activele toxice si lipsa capitalului din sectorul bancar. Agentiile internationale de rating au estimat ca Moscova are nevoie de aproximatix 40 de miliarde de dolari pentru un asemenea plan.

"Ceea ce criza a aratat este ca Rusia are un sistem bancar slab si piete de capital slabe", a declarat Roland Nash, director la Renaissance Capital in Moscova.

Kremlinul, deranjat de declaratiile lui Biden

Declaratiile lui Biden indica faptul ca administratia lui Obama considera ca balanta de putere se inclina catre Washington, ceea ce ii ofera Casei Albe posibilitatea de a-i cere Moscovei sa-si reduca arsenalul nuclear, sa renunte la pretentiile imperialiste asupra republicilor din jurul sau si sa coopereze in probleme precum Iran sau Coreea de Nord, comenteaza The Wall Street Journal.

Kremlinul s-a plans ca declaratiile lui Biden contravin spiritului de cooperare promovat de presedintele Barack Obama si a cerut sa stie cine fixeaza politica externa a Statelor Unite.

"Se pune intrebarea: cine fixeaza politica externa a Statelor Unite: Presedintele sau respectabilii membri ai echipei sale", a declarat consilierul presedintelui rus Dmitri Medvedev, Serghei Prihodko.

Dmitri Medvedev si Barack Obama au avut la Moscova (la inceputul lunii, n.n.) o "conversatie pe care noi o consideram pozitiva si serioasa si care a creat o atmosfera de relatii bune", subliniaza el.

"Daca aceasta atmosfera nu este pe plac anumitor membri ai echipei si ai administratiei lui Obama, sa spuna. Daca nu sunt de acord cu propriul lor presedinte, trebuie pur si simplu sa stim", a continuat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO