Politică externă

"Ori noi, ori Hezbollah. Este o chestiune de viata si de moarte"

26.07.2006, 20:06 17

Secretarul de stat american Condoleezza Rice, aflata intr-un turneu in Orientul Mijlociu, nu a reusit sa obtina nici o promisiune din partea Israelului privind incetarea ostilitatilor in Liban.
In acest timp, confruntarile militare au continuat in zona orasului Bint Jbeil, aflat in sudul Libanului, in vreme ce bombardamentele asupra Beirutului au fost reluate .
In cea de-a doua zi a turneului sau diplomatic din Orientul Mijlociu, Condoleezza Rice nu a reusit sa-l determine pe prim-ministrul israelian Ehud Olmert sa puna in aplicare un plan de incetare a luptelor. Prim-ministrul israelian a declarat inca de la inceputul discutiilor ca Tzahal (armata statului evreu) nu va da inapoi din lupta pe care o duce cu gruparea Hezbollah.
De altfel, Israelul a cerut ca statele ce vor lua parte la conferinta de la Roma dedicata crizei din Liban, ce va avea loc saptamana aceasta, sa declare Hezbollah ca miscare terorista si sa recunoasca lupta israeliana impotriva terorismului, iar nu impotriva Libanului. Punctul principal al intrevederii dintre oficialul american si premierul Israelului a fost situatia umanitara din Liban, Ehud Olmert declarandu-se constient de consecintele luptelor. Secretarul de stat american a declarat ca "locuitorii libanezi, israelieni si palestinieni au trait prea mult in frica, teroare si violenta", considerand ca a venit timpul pentru "un nou Orient Mijlociu". Totusi, Condoleezza Rice nu a cerut Israelului incetarea atacurilor, ci, se pare, a oferit o perioada de timp pana la solutionarea problemei.
Confruntarile armate au continuat in jurul orasului Bint Jbeil, bastion al Hezbollah din sudul Libanului, conform armatei israeliene. "Se desfasoara lupte intense la periferia localitatilor Bint Jbeil si Yaroun. Armata israeliana a primit intariri, in timpul noptii, din directia satului Maroun al-Ras", a declarat Milos Strugar, purtatorul de cuvant al Fortei Interimare a Natiunilor Unite in Liban. Ieri dimineata surse din cadrul armatei israeliene sustineau ca orasul Bint Jbeil este sub controlul Tzahal. Oficiali israelieni afirma ca in timpul luptelor au fost ucisi zeci de militanti Hezbollah, in timp ce noua israelieni au fost si ei omorati. Conform presei israeliene, doua brigazi de tancuri si trupe terestre, sustinute de elicoptere, au incercuit aproximativ 100 de membri ai Hezbollah in Bint Jbeil. Pe cel de-al doilea front deschis in Fasia Gaza, armata israeliana a atacat si a distrus mai multe cladiri folosite de palestinieni pentru depozitarea de rachete si munitie. Cladirile apartineau gruparii Jihadul Islamic. De la inceputul ofensivei in Fasia Gaza, Israelul a ucis 121 de palestinieni.
Vicepremierul Shimon Peres, laureat al Premiului Nobel pentru pace, a declarat in Knesset (Parlamentul israelian) ca "problema se pune in felul urmator: ori noi, ori Hezbollah. In ceea ce ne priveste este o chestiune de viata si moarte". Regele Abdallah al Arabiei Saudite a declarat ca ofensiva militara a Israelului in Palestina si Liban ar putea da nastere unui razboi adevarat in regiune. "Daca optiunea pacii esueaza din cauza arogantei israeliene, nu va mai exista alta solutie decat razboiul", se arata intr-o declaratie oficiala. Arabia Saudita a promis Libanului 500 de milioane de dolari in vederea reconstructiei, iar Palestinei 250.
Armata israeliana sustine ca-si va limita operatiunile terestre la zona de sud a Libanului. "Nu intentionam sa extindem operatiunile dincolo de 70 de km nord de granita noastra cu Libanul. Vom ocupa infrastructura Hezbollah, aflata in raza noastra de actiune, in sudul tarii", a declarat locotenent-colonelul israelian Hemi Livni. In acest timp, Siria si-a mobilizat trupele si se afla in alerta armata, conform declaratiei generalului-maior Amos Yadlin, seful serviciului militar al Tzahal. "Nici Siria, nici Israelul nu doresc o confruntare militara, dar situatia este exploziva, iar evenimentele pot fi interpretate gresit. Astfel, Siria ar putea fi atrasa intr-un conflict impotriva Israelului", a declarat oficialul militar israelian. Siria amenintase ca va interveni armat, daca Israelul se apropie cu trupe terestre de granita dintre Siria si Liban, Damascul fiind la doar 20 km distanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO