Politică externă

"Jihadul mondial" imparte haos, de la Cairo la Londra

25.07.2005, 19:37 15

O ampla operatiune de cautare a teroristilor a inceput in Egipt, dupa atentatul de la Sharm el-Sheikh, soldate, dupa ultimul bilant, cu 88 de morti si 200 de raniti. La Londra, alerta este maxima, dupa ultimele atentate de la 21 iulie, o copie a celor din 7 iulie care au facut in capitala britanica zeci de morti.

In Turcia, unde la sfarsitul acestei saptamani a avut loc un nou atentat, la Istanbul tensiunea este maxima. In Irak, devenit centrul terorismului mondial, 13 de persoane au fost ucise (intre care un soldat american - 1.766 de soldati americani au murit de la inceputul razboiului din Irak) si alte 22 ranite intr-un atentat sinucigas.

Autorii sunt aceiasi sau cel putin cei care au revendicat atentatele se revendica din aceeasi ramura: Al-Qaida. Atentatele din Marea Britanie au fost revendicate de ramura asa-zis europeana a miscarii teroriste. Cele din Egipt - de ramura levantina. Cele din Irak, de ramura irakiana.

Nu mai este vorba, sustin analistii, de o miscare fara orizont sau cu un scop limitat. Terorismul, cel care isi leaga numele de Al-Qaida - a devenit ideologie. Scopul - distrugerea societatii occidentale, asa cum o stim noi.



Bombe in "orasul pacii"

Cel puTin 88 de persoane au fost ucise si mai mult de 200 ranite intr-o serie de atacuri teroriste care au lovit in noaptea de vineri spre sambata statiunea egipteana Sharm el-Sheikh (i se spune "orasul pacii" intrucat aici au fost gazduite mai multe reuniuni pentru pacificarea Orientului Mijlociu). In statiunea egipteana se aflau, potrivit posturilor romanesti de televiziune, si in jur de 40 de turisti romani. Panica a fost atat de mare incat majoritatea turistilor straini, in special cei britanici, s-au grabit sa-si incheie sejurul inainte de termen si sa se intoarca acasa.

Au fost sapte atacuri simultane (patru cu masini capcana) revendicate de grupul "Al-Qaida din Siria si Egipt", iar atentantul este cel mai sangeros dupa cel din 1997, de la Luxor, in care si-au pierdut viata 62 de oameni. Cea mai mare parte a victimelor este formata din cetateni egipteni, insa autoritatile de la Cairo au indicat ca exista si turisti straini printre cei ucisi. Printre acestia se afla si un italian de 34 de ani aflat in luna de miere si un cetatean ceh.

Deflagratiile s-au produs putin dupa ora locala 1.00 AM, la cinci minute distanta una de cealalta, cand barurile si bazarurile din statiune erau pline de localnici si de turisti straini. Cel mai devastator atac s-a produs in momentul cand un atentator sinucigas a izbit cu o masina capcana hotelul de lux Ghazala Gardens.

Ca urmare a deflagratiei o parte a fatadei hotelului s-a prabusit, prinzand mai multe persoane sub daramaturi. La doar cateva sute de metri distanta, o bomba a explodat in parcarea unui complex comercial aglomerat din localitate, provocand multe victime si pagube materiale.

O a treia bomba a lovit Piata Veche a orasului Sharm el-Sheikh, provocand moartea a 17 muncitori egipteni aflati pe terasa unei cafenele. In urma deflagratiilor, populatia locala si turistii straini au fost cuprinsi de panica, fiecare incercand sa se puna la adapost. "Am iesit afara pe strada unde am dat de sute de oameni tipand si alergand in toate directiile", a afirmat pentru BBC Fabio Basone, un turist britanic.

Un alt martor la aceste evenimente, Charlie Ives, un politist britanic aflat in concediu, care se afla intr-o cafenea la 50 de metri de locul unde s-au produs doua dintre cele trei explozii, a declarat ca "intreaga zona a fost rapid acoperita de resturile exploziei. A fost o uriasa ciuperca de fum care

s-a ridicat de la locul exploziilor. A fost isterie generala".

Atentatele au fost revendicate pe o pagina de internet de gruparea terorista Brigazile Abdullah Azzam, ramura Al-Qaida din Siria si Egipt. Atacatorii si-au justificat gestul ca fiind o razbunare pentru "crimele comise impotriva musulmanilor". Dar mult mai multi musulmani decat crestini sau oameni de alte religii au murite in atentate.

Ministrul egiptean de interne, Habib-al Adli, a aratat ca politia egipteana investigheaza mai multe piste in legatura cu cei care au pus la cale atacurile. In cursul zilei de sambata autoritatile egiptene au arestat 35 de persoane suspectate de a avea legatura cu atentatele de la Sharm el-Sheikh.

Atacurile teroriste de la Sharm el-Sheikh au fost condamnate de lideri din intreaga lume. Presedintele american George W. Bush a calificat atacurile ca fiind "un atac la adresa lumii civilizate" si a oferit sprijinul Statelor Unite pentru "aducerea celor vinovati de aceste acte in fata justitiei". Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, aflata intr-o vizita diplomatica in Israel, a denuntat aceste "oribile atentate teroriste". Ea a promis ca Egiptul si Statele Unite vor confrunta "acest flagel care nu cunoaste granite si nu respecta nici o credinta".

Premierul israelian Ariel Sharon l-a sunat pe presedintele egiptean Hosni Mubarak pentru a-i spune ca "nu ar trebui niciodata facute concesii in privinta terorismului alimentat de extremismul musulman". Pe de alta parte, oficialii iranieni au pus responsabilitatea producerii atacurilor teroriste pe seama politicii Washingtonului. "Din pacate, o abordare simplista, gresita a luptei anti-teroriste a Statelor Unite a facut lumea mai nesigura."

La randul sau, presedintele egiptean Hosni Mubarak a declarat, dupa ce a vizitat scena atentatelor, ca "acest lucru ne va face si mai hotarati sa urmarim terorismul si sa-l eradicam". Organizatiile non-guvernamentale care se ocupa cu protectia drepturilor omului au avertizat ca in Egipt lupta impotriva terorismului este un paravan prin care se incearca anihilarea opozitiei fata de regimul Mubarak, sute de persoane fiind arestate sub invinuirea de terorism si nefiind pana acum deferite instantei.

Atentatele teroriste s-au petrecut in perioada de varf a sezonului turistic si au coincis cu week-end-ul aniversar al revolutiei egiptene din 1952. Acesta nu este primul atentat terorist care vizeaza industria turistica egipteana, principala sursa de venit a tarii aducand anual castiguri de 6,6 miliarde de dolari, insa este primul care loveste statiunea Sharm el-Sheikh, perla litoralului egiptean, care primeste anual 3 milioane de turisti straini.



Londra sub asediu

Toate ziarele din Marea Britanie recunosc in editiile de ieri dificultatea misiunii politiei, aflata in cautarea autorilor atentatelor esuate de joi, dar deplang grava eroare a uciderii unui brazilian nevinovat, intr-o statie de metrou din Londra.

Politia a recunoscut, la sfarsitul saptamanii, ca a ucis din greseala, la o statie de metrou, o persoana in cadrul anchetei in legatura cu atentatele de joia trecuta si a deplans aceasta greseala, pe care a calificat-o drept "tragedie". Persoana a fost identificata ulterior ca fiind Jean Charles de Menezes, un brazilian in varsta de 27 de ani.

Tanarul a parut suspect agentilor imbracati in civil. Acestia l-au somat sa se opreasca, dar el a fugit spre un vagon de metrou. Agentii l-au pus la pamant, l-au imobilizat si l-au impuscat de mai multe ori in cap. Politia s-a temut ca este un terorist (avea un rucsac in spate in care se banuia ca este explozibil) care, daca nu ar fi fost impuscat, ar fi putut sa se arunce in aer si, o data cu el, intrega garnitura de metrou.

Gestul regretabil arata cat de mare este tensiunea in metropola considerata cea mai aparata din lume.

Sunday Times aprecia ieri ca acest eveniment "sporeste impresia unui oras in asediu", in timp ce dezvaluirea inocentei brazilianului constituie "o lovitura imensa" pentru Scotland Yard.

"Daca politia aplica politica ''trage pentru a ucide'' fata de presupusii teroristi, trebuie sa fie sigura cine este tinta", scrie jurnalul.

Potrivit Observer, "nu exista nici o indoiala ca politia se confrunta cu o presiune intensa si isi asuma riscuri importante in cautarea presupusilor teroristi".

"Politistii nu trebuie sa se teama sa dezvaluie unei populatii care ii sustine ceea ce s-a intamplat la Stocwell si in ce circumstante sunt autorizati sa traga", adauga publicatia.

"Daca amenintarea care apasa asupra politiei si asupra noastra necesita lansarea unor focuri de arma fara somatie, avem dreptul sa cunoastem regulile in baza carora actioneaza", afirma Observer.

Mail on Sunday titreaza: "Inocent, omul ucis de politie".



Terorismul ideologic

Comandouri sinucigase, atacuri coordonate, explozii simultane - la Londra, dar si la Sharm al-Sheikh, teroristii au urmat modul de operare propriu retelei Al-Qaida, chiar daca expertii sunt de parere ca organizatia aproape ca nu mai exista sub forma unui grup bine structurat, comenta ieri AFP. Revendicarea, pe Internet, a recentelor atentate din Marea Britanie si din Egipt ar putea indica faptul ca exista un centru de comanda al jihadismului mondial, care promite "un infern pentru dusmanii lui Allah" si schiteaza chiar si o lista a viitoarelor tinte - Roma, Amsterdam, Copenhaga. Realitatea este insa mult mai complexa, mult mai putin vizibila si, prin urmare, mai periculoasa: exact ca un virus mutant, miscarea fondata de Usama ben Laden a evoluat, adaptandu-se eforturilor internationale vizand reprimarea ei.

In prezent, aceasta retea reuseste, fara o structura ierarhica sau aproape fara, sa dea impresia ca orchestreaza o campanie a terorii la nivel mondial, in timp ce, in realitate, nu este vorba decat despre actiunea unor grupari locale, ce se caracterizeaza printr-un mare grad de autonomie. "Au aparut si vor continua sa apara in intreaga lume, multi ani de acum inainte, celule jihadiste autonome", este de parere expertul francez Jean-Luc Marret, de la Fundatia pentru cercetari strategice de la Paris.

"Ele iau nastere spontan, prin actiunea unor intermediari de toate tipurile ''poate fi un autoproclamat imam'', ''un cunoscator al tehnicii de varf''. Si, intr-o buna zi, ei trec la actiune, fara sa fi primit nici un ordin specific din partea vreunui ghid oarecare", explica analistul.

Potrivit profesorului Paul Wilkinson, directorul Centrului de studii referitoare la terorism de la Saint Andrews, in Scotia, "Al-Qaida s-a transformat, chiar daca acest lucru nu inseamna ca Usama ben Laden este dat uitarii. Dupa ce talibanii au fost alungati de la putere, in Afganistan, conducerea retelei a suferit o grea lovitura. Dar ben Laden continua sa reprezinte pentru ei un lider ideologic", explica cercetatorul.

Reteaua structurata, infiintata in Sudan la mijlocul anilor 1990, s-a transformat intr-o nebuloasa difuza, un pol ideologic care propovaduieste "razboiul sangeros impotriva tuturor celor care ii sustin pe necredinciosii americani", spune analistul.



Turist olandez ranit intr-o explozie la Istanbul

Doua persoane, dintre care un turist olandez, au fost ranite intr-o explozie produsa sambata seara, in fata unui restaurant din Istanbul. Cauza exploziei nu este cunoscuta dar seful politiei orasului, Cellattin Cerrah, a exclus ipoteza potrivit careia deflagratia a fost provocata de o scurgere de gaze si a afirmat ca anchetatorii se afla la fata locului, a precizat agentia Anatolia. Postul de televiziune CNN-turk a afirmat ca doua persoane, un turist olandez si un ospatar turc, au fost ranite in explozie. Deflagratia s-a produs in fata unui restaurant situat sub podul Galata, intr-un golf din stramtoarea Bosfor, in partea europeana a orasului. Istanbulul, o metropola de circa 12 milioane de locuitori, a mai fost tinta unor atentate cu bomba comise de grupari de extrema stanga si de militanti islamisti. (Doina Anghel)



Exploziile au zdruncinat bursa egipteana

Principalul indice bursier al Egiptului, performerul acestui an dintre cei 79 urmariti de Bloomberg, a inregistrat cea mai mare scadere din ultimele patru luni dupa atentatele care au avut loc in statiunea Sharm-el-Sheikh de pe litoralul Marii Rosii. Actiunile companiilor turistice au fost cele care s-au devalorizat cel mai accentuat.

"Investitorii au intrat in panica si au inceput sa vanda", afirma Nashwa Saleh, directorul unui fond de investitii din Cairo. "Cred ca cel mai puternic vor fi lovite companiile turistice", a adaugat el.

Indicele egiptean CASE 30 a pierdut 4,4%, cel mai important declin din 17 martie, cand a avut o scadere de 6,3%. Titlurile Orascom Hotels & Development, care are ca obiect de activitate constructia de hoteluri si spatii de cazare, s-au depreciat cu 18% dupa deschiderea sedintei de tranzactionare.

"Aceste atacuri teroriste lovesc in inima turismului egiptean si vor avea un impact economic apreciabil care se va reflecta pe bursa prin vanzari masive de actiuni", sustine Philip Khoury, managerul unui fond cu active de 700 de milioane de dolari pe pietele arabe.

Anul trecut s-au produs patru atentate in Egipt, printre care unul soldat cu 34 de morti in Peninsula Sinai. Statiunea Sharm el-Sheikh este situata in Peninsula Sinai si este preferata multor turisti italieni si germani.

Dupa atacurile precedente, piata de capital a Egiptului si-a revenit dupa cateva saptamani.

Totusi, turismul poate avea nevoie de ceva mai mult timp. A trebuit sa treaca mai mult de un an pentru ca turistii sa inceapa sa revina la Luxor, dupa atacul din 1997 care a ucis 58 de cetateni straini.

Anul trecut Egiptul a primit 8,1 milioane de turisti, cu 2 milioane mai multi decat in anul anterior, potrivit cotidianului Al-Ahram. Aproape trei milioane de egipteni isi castiga existenta din turism. In 2004 turistii straini au cheltuit peste 6,1 miliarde de dolari in Egipt, tara cu cea mai numeroasa populatie din lumea araba, 72 de milioane de locuitori. (Marius Anton)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO