Politică externă

"El lider maximo" s-a retras de la conducerea Cubei

20.02.2008, 20:11 9

Fidel Castro a anuntat ieri ca se retrage din fruntea Cubei pe care a condus-o vreme de aproape cincizeci de ani cu o mana de fier. Intrebarea aflata in mintea tuturor castristilor si a liderilor occidentali: retragerea celui supranumit "El lider maximo" va insemna sfarsitul socialismului in Cuba, finalul "epocii Castro", sau tara - izolata si saracita - va continua pe acelasi drum?
Castro si-a anuntat retragerea in scrisoarea adresata "compatriotilor sai dragi" si publicata ieri pe prima pagina de cotidianul national Ganma. Din scrisoare se intelege limpede ca retragerea sa este definitiva.
"Nu voi aspira si nici nu voi accepta - repet - nu voi aspira si nici nu voi accepta sarcina de presedinte al Consiliului de Stat si de comandant-sef", scrie Castro "Mi-as trada constiinta asumandu-mi o responsabilitate care necesita mobilitate si devotiune totala, pe care nu o pot oferi din cauza conditiei mele (a bolii - n.n.)", continua el.
In varsta de 82 de ani, Fidel Castro a fost nevoit sa renunte la putere in urma cu aproximativ 19 luni, din cauza problemelor de sanatate, predandu-i prerogativele fratelui sau Raul.
La sfarsitul saptamanii Parlamentul cubanez se va reuni pentru a-i desemna pe membrii Consiliului de Stat, instanta cea mai inalta a puterii executive a regimului comunist cubanez, pe presedintele acestuia - seful statului - si pe vicepresedintele sau vicepresedintii sai. Cele mai multe voci spun ca fratele liderului cubanez Raul Castro (76 de ani) va fi cel mai probabil ales noul sef al statului. "A sosit momentul numirii si alegerii Consiliului de Stat, a presedintelui acestuia, vicepresedintelui", a adaugat Castro referitor la alegerile programate pentru duminica.
Se va democratiza Cuba dupa retragerea lui Fidel Castro?, este intrebarea care sta pe buzele tuturor in urma anuntului liderului de la Havana.
Presedintele american, George W. Bush, este optimist in aceasta privinta, el declarand la scurt timp de la anuntul lui Castro ca retragerea acestuia ar trebui sa insemne "inceputul tranzitiei democratice". "Vad acest fapt ca o perioada de tranzitie, iar acesta ar trebui sa fie inceputul tranzitiei democratice pentru poporul cubanez", a declarat Bush, aflat in Rwanda in cadrul unui turneu african.
Uniunea Europeana a reactionat si ea imediat la mesajul lui Castro, aratandu-se pregatita sa intareasca relatiile cu Havana. "Reiteram dorinta noastra de a ne crea un dialog constructiv cu Havana", a declarat John Clancy, purtator de cuvant al comisarului european pentru dezvoltare si ajutor umanitar Louis Michel.
Daca va fi ales presedinte, Raul Castro a promis o serie de reforme economice si schimbari structurale care sa imbunatateasca viata de zi cu zi a cubanezilor. Cu toate acestea, Castro este asteptat sa ramana o figura influenta, avand in vedere ca nu a mentionat daca va renunta si la functia de prim-secretar al Partidului Comunist aflat la guvernare.
Fidel Castro este unul dintre cei mai longevivi lideri ai lumii, guvernand din 1959, cand a ajuns la putere printr-o revolutie comunista care a rasturnat guvernarea presedintelui Fulgencio Batista. Timp de 49 de ani a condus Cuba cu o mana de fier.
Retragerea sa de pe scena politica trage cortina asupra unui regim in timpul caruia a supravietuit numeroaselor tentative de asasinate ale CIA (in jur de 600 dupa cum a aproximat ministrul cubanez de interne in 2003, dar cifra nu poate fi verificata) si a sfidat embargoul american impus pentru mai bine de patru decenii. Declinul s-a accentuat dupa prabusirea Uniunii Sovietice care a sprijinit puternic regimul castrist.
Cuba a cunoscut in timpul guvernarii lui Castro schimbari economice importante, dar cubanezii au ramas tot foarte saraci. Turismul a ajutat finantele tarii, dar acesta se practica in "enclave", cubanezii nu au voie sa intre in contact cu strainii si daca intra, nu au voie sa le povesteasca, sub amenintarea unor pedepse aspre, despre viata lor grea. Zeci de mii de cubanezi au fugit din Cuba in timpul epocii Castro - multi au fost omorati sau s-au inecat in incercarea de a ajunge in SUA. Chiar fiica dictatorului a fugit in Statele Unite si este unul dintre cei mai furiosi contestatari ai tatalui sau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO