Politică externă

Puterea pro rusa din Ucraina promite ca nu va folosi forta impotriva opozitiei

25.11.2004, 00:00 16

Comunitatea internationala a facut ieri presiuni asupra puterii de la Kiev, cerandu-i sa nu dea publicitatii rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale pana nu vor fi clarificate toate acuzatiile de fraudare a scrutinului, denuntate de opozitie si de observatorii internationali. Pentru a treia zi consecutiv, ieri, la Kiev, peste 200.000 de oameni au protestat in strada, cerand puterii politice sa recunoasca fraudarea alegerilor.
Statele Unite, Uniunea Europeana si OSCE si-au aratat ingrijorarea fata de conditiile in care au fost organizate alegerile si au cerut puterii ucrainene sa reconsidere victoria in alegeri a apropiatului Moscovei, Viktor Ianukovici, anuntata inainte de numararea tuturor voturilor.
Comisia Electorala centrala anuntase ca va da publicitatii rezultatele finale ale alegerilor in cursul dupa-amiezii. Insa, in urma presiunilor internationale Comisia a amanat anuntul oficial.
Primele rezultate comunicate oficial, dupa numaratoarea a aproximativ 90% din voturi, arata ca Viktor Ianukovici, candidatul puterii a castigat alegerile cu 49, 42% din voturi, in timp ce candidatul opozitiei a obtinut 46,69%.
Opozitia a denuntat scrutinul, acuzand fraude masive la vot in scopul deturnarii rezultatul in favoarea candidatului puterii, Victor Ianukovici. Sondajele realizate la iesirea de la urne, date publicitatii duminica dupa inchiderea urnelor, il anuntau castigator pe pro-occidentalul Viktor Iuscenco.
Comunitatea internationala a condamnat totodata pozitia Moscovei, inclusiv a presedintelui Vladimir Putin, care s-a grabit sa-l felicite pe Ianukovici inainte de clarificarea acuzatiilor de frauda. Liderul de la Kremlin - care l-a sustinut si in campania electorala pe candidatul puterii ucrainene - si presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, au fost singurii lideri straini care au recunoscut rezultatele scrutinului de duminica.
 Sustinatorii lui Victor Iuscenko, liderul opozitiei din Ucraina,  au continuat ieri protestele in Piata Independentei din Kiev, sub ninsoare. Daca in urma cu o zi era estimat ca sunt in strada aproximativ 100.000 de persoane, ieri agentiile de presa internationale vorbeau despre 200.000 de manifestanti. Protestele au fost pasnice insa, exista temeri ca ele vor escalada daca nu se va gasi o solutie pentru criza politica. Presa internationala semnala ieri ca exista riscul ca protestele de strada sa degenereze intr-un razboi civil.
 Imbracati in veste portocalii - culoarea de campanie a candidatului opozitiei -, marti seara, mii de protestatari au luat cu asalt Palatul Prezidential strigand "vom invinge". Au fost opriti de un cordon de scutieri. In fata Presedintiei, ei au instalat 20 de corturi.
Liderii opozitiei au cerut Guvernului sa recunoasca fraudarea alegerilor. Intr-un mesaj adresat populatiei, Victor Iuscenko a acuzat puterea de la Kiev ca pregateste "o actiune in forta" impotriva opozitiei si a cerut fortelor de securitate sa nu se supua ordinelor.
Temerile lui Iuscenco au fost contrazise de ministru apararii, Alexander Kuzmuk. El a facurt apel la calm si a dat asigurari ca nu vor fi desfasurate trupe, in ciuda oricaror zvonuri de acest fel. Insa, existau temeri ca actiunile de protest ar putea deveni violente in conditiile in care minerii din regiunea Donbass, din estul Ucrainei, sustinatorii lui Ianukovici, s-au declarat dispusi sa mearga la Kiev pentru a-l sustine. Pana aseara minerii nu venisera la Kiev. Valul de proteste fara precedent, in urma acestui scrutin, a divizat populatia. Mai multe Adunari Municipale din partea de vest a tarii, cunoscute pentru nationalismul lor, si-au declarat sprijinul fata de candidatul opozitiei, Viktor Iuscenko, in timp ce rusofonii il sustin pe Viktor Ianukovici
Candidatul opozitiei la alegerile prezidentiale ucrainene, Viktor Iuscenko, a propus, ca solutie a crizei politice, reorganizarea celui de-al doilea tur de scrutin. Iuscenko  s-a aratat dispus sa-l infrunta din nou pe candidatul puterii, premierul Viktor Ianukovici, insa cere ca membrii Comisiei Electorale centrale sa fie schimbati.
Actualul presedinte, Leonid Kucima a chemat opozitia si puterea la negocieri insa fortele din afara arcului guvernamental au respins aceasta solutie. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO