Politică externă

Prodi castiga dramatic alegerile legislative

12.04.2006, 00:00 17

"Europa si pacea vor fi in centrul guvernului meu", a clamat ieri liderul stangii italiene, Romano Prodi, la aflarea rezultatelor oficiale care il indica drept noul sef al guvernului de la Roma. Este o ruptura de politica premierului inca in functie, Silvio Berlusconi - o politica eurosceptica si proamericana - care a pierdut la limita alegerile legislative, dupa o campanie care a divizat Italia.

Rezultatul strans si posibilele consecinte ale acestuia au fost anticipate ieri de intreaga presa din peninsula. Cuvantul de ordine a fost: Italia rupta in doua. Prodi da insa asigurari ca va fi un premier al tuturor italienilor, nu doar al celor care l-au votat.

Rezultatele oficiale ale alegerilor legislative au confirmat ieri, dupa un suspans prelungit, victoria pe muchie de cutit a stangii, condusa de fostul sef al Comisiei Europene.

Desi sondajele efectuate luni dupa-amiaza, la iesirea de la urne, il dadeau castigator cu peste cinci procente in fata coalitiei liderului dreptei Silvio Berlusconi, Prodi a avut emotii mari spre seara cand scorul s-a micsorat, iar finalul, la Camera Deputatilor, a fost unul de-a dreptul dramatic. Doar 25.000 a obtinut stanga mai mult fata de coalita de dreapta - ceea ce, tradus in procente, inseamna 0,07% din numarul de voturi exprimate. La Senat, victoria parea ca apartine lui Berlusconi, un scenariu de cosmar pentru analisti si pietele financiare care s-au temut de o instabilitate legislativa si au emis ipoteza unor noi alegeri. Insa voturile italienilor din strainatate au dat castig de cauza coalitiei de stanga care a reusit si aici sa-si adjudece victoria. Asadar, la Camera Deputatilor alianta de centru-stanga a obtinut 49,8% din voturile exprimate, iar centru-dreapta 49,7%. Insa, beneficiind de acest mic avantaj, Prodi a obtinut majoritatea la Camera Deputatilor gratie noii legi electorale votata cu 6 luni inainte de aceste alegeri conform careia formatiunii care obtine cele mai multe voturi i se acorda automat 340 de mandate din cele 630 existente la Camera.

Situatia la Senat nu s-a transat decat in ultimul moment, dupa numararea tuturor voturilor exprimate de italienii stabiliti in strainatate, in puterea carora s-a aflat determinarea majoritatii la Senat. Dupa numaratoarea voturilor din strainatate, Prodi a preluat conducea obtinand 44,2% dintre sufragii in defavoarea lui Berlusconi, care a obtinut doar 21,1%. Astfel alianta lui Prodi obtine 158 de mandate, minimul necesar pentru asigurarea majoritatii. Desi stanga si-a asigurat majoritatea in ambele camere, aceasta este extrem de fragila, iar sarcina lui Prodi de a guverna si a asigura stabilitatea politica va fi extrem de grea.

Consitutia Italiei prevede ca presedintele sa numeasca primul-ministru din partea partidului castigator la alegeri. Carlo Azeglio Ciampi, presedintele in exercitiu, isi incheie insa mandatul in mai si a declarat ca prefera

sa-i lase aceasta sarcina succesorului sau, care va fi numit de Parlamentul nou format. Astfel formarea guvernului va mai intarzia.

Infrangerea lui Berlusconi marcheaza sfarsitul celui mai longeviv guvern de dupa cel de-al II-lea razboi mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO