Politică externă

Prietenii lui Chirac, condamnati rand pe rand

07.07.2006, 19:28 12

Tribunalul de corectie din Paris i-a condamnat la pedepse cu inchisoarea si si cu amenzi pe 37 din cei 39 de antreprenori si oameni de afaceri, apropiati ai presedintelui francez, acuzati de coruptie in perioada in care Jacques Chirac era primar al capitalei franceze.
Acestia, "implicati intr-o vasta retea de coruptie", dupa cum spune tribunalul, nu vor fi totusi incarcerati, justitia considerand ca ei sunt prea batrani, intrucat afacerea pentru care au fost condamnati dureaza de peste 20 de ani.
Decizia, luata miercuri seara, reprezinta finalul unei anchete care s-a derulat de-a lungul a zece ani in privinta acestor acuzatii de coruptie, acesta fiind unul dintre scandalurile care au izbucnit in timpul mandatului de primar al Parisului al lui Jacques Chirac intre 1977 si 1995. Insusi actualul presedinte a fost chemat ca martor in proces, in 2001, dar el a refuzat sa depuna marturie. In octombrie trecut, Curtea de Casatie a decis ca presedintele beneficiaza de imunitate totala pe timpul mandatului.
Tribunalul de corectie sustine, intr-un dosar de aproape 500 de pagini, existenta unei "vaste retele de coruptie", gasindu-i vinovati pe mai multi colaboratori si prieteni ai actualului sef al statului.
Este pentru a treia oara cand apropiati ai presedintelui sunt condamnati in astfel de afaceri. In decembrie 2004 fostul premier Alain Juppe a primit 14 luni de inchisoare cu suspendare pentru rolul avut in utilizarea defectuoasa a fondurilor primariei pariziene si a fost exclus din Guvern timp de un an.
In noiembrie 2005, fostul sef de cabinet al lui Jacques Chirac, Michel Roussin, a fost condamnat pentru coruptie.
Cazul actual a luat amploare in 2000, dupa descoperirea unei marturii filmate a fostului asistent a lui Chirac, Jean Claude Mery, decedat intre timp.
Acesta a sustinut, intr-o inregistrare video facuta cu trei ani inainte de moartea sa, ca Chirac a fost de fata in timp ce un contractor din domeniul constructiilor l-a mituit pe unul din membrii partidului condus de actualul presedinte francez, Sprijin pentru Republica (RPR), cu cinci milioane de franci francezi (973.600 de dolari americani). Firma a primit contracte pentru 90.000 de locuinte, in schimbul unor comisioane care veneau la partid - ar fi vorba despre aproape 6,7 milioane de euro.
Confesiunea video care a facut ca scandalul sa ia amploare spune ca banii s-au pierdut in paradisuri fiscale. In absenta probelor materiale nicio persoana politica importanta nu a putut fi pusa sub ancheta. Jean Tiberi, fost primar al Parisului, a fost si el anchetat, dar a fost lasat in pace din lipsa de probe.
Chirac a negat orice ilegalitate sau orice cunostinta de un asemenea act de coruptie.
Tribunalul a condamnat miercuri seara 37 din 49 din oamenii de afaceri implicati in scandal, calificat de instanta drept "un vast sistem de trafic de influenta".
Procurorii au mai acuzat RPR (partidul lui Chirac devenit intre timp Unitatea pentru o Miscare Populara, la putere) ca a folosit intermediari falsi pentru a incasa ordine de plata emise de Biroul pentru imobile publice din Paris (OPAC).
Principalul acuzat, Georges Perol, fostul sef al OPAC, a primit o pedeapsa de 2 ani de inchisoare cu suspendare si o amenda de 20.000 de euro. Perol, in varsta de 80 de ani, a condus OPAC intre 1982 si 1993 si este un prieten foarte apropiat al presedintelui Chirac.
"Acesta a abuzat (...) de privilegiile pozitiei sale, sub pretextul unei competitii false, a discreditat impartialitatea serviciului public si a afectat increderea esentiala pe care cetatenii trebuie s-o aiba in aceste institutii", potrivit tribunalului.
Un alt prieten apropiat al lui Chirac, Francis Poullain, a primit o pedeapsa de 18 luni de inchisoare cu suspendare si o amenda de 40.000 de euro.
Tribunalul a emis, de asemenea, 33 de pedepse cu inchisoarea, cu perioade cuprinse intre doua luni si doi ani, si amenzi cuprinse intre 3.000 si 60.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO