Politică externă

Presedintia ceha a UE pregateste un plan de reducere a componentei CE

08.01.2009, 17:58 9

Cehia vrea sa negocieze un acord pentru reducerea componentei Comisiei Europene (CE) in timpul mandatului sau la presedintia UE, in cazul in care irlandezii vor respinge din nou Tratatul de la Lisabona (document care reformeaza sistemul institutional al UE), relateaza Irish Times in editia electronica de ieri. Vicepremierul ceh Alexander Vondra a declarat ca presedintia Uniunii Europene are nevoie de planuri pentru orice eventualitate referitor la configuratia institutiilor Uniunii Europene. "In ceea ce priveste componenta Comisiei, trebuie sa fim pregatiti pentru ambele scenarii posibile: un scenariu este intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona la sfarsitul acestui an sau va trebui sa continuam sa cooperam sub prevederile celui de la Nisa", a declarat Vondra inaintea unei intalniri a ministrilor pentru afaceri europene, care avut loc ieri la Praga.
Potrivit prevederilor Tratatului de la Nisa, viitorul executiv european trebuie sa aiba mai putini comisari decat numarul statelor membre. Tratatul de la Lisabona prevede insa ca sefii de stat ai celor 27 de tari din UE pot mentine, printr-un acord unanim, situatia actuala, in care fiecare stat membru este reprezentat de catre un comisar la Bruxelles. Irlanda a respins Tratatul de la Lisabona printr-un referendum in vara anului trecut. Guvernul irlandez ar prefera ca orice discutii cu privire la viitoarea componenta a Comisiei, sa fie amanate pana dupa cel de-al doilea referendum in privinta Tratatului de la Lisabona va avea loc, in toamna. Diplomatii de la Bruxelles au realizat o serie de scenarii posibile privind componenta Comisiei dupa regulile Tratatului de la Nisa. Una dintre propuneri este ca 26 de comisari care sa reprezinte 26 de state, tara care detine postul de Inalt Reprezentant pentru Relatii Externe pierzand postul din Comisie. Ideea nu este agreata in Spania, al carei reprezentant, Javier Solana, detine aceasta functie. O alta optiune este acordarea postului de secretar general al Comisiei in locul unuia de comisar, post detinut acum de irlandeza Catherine Day. In acest caz, Irlanda ar deveni singura tara fara comisar, solutie ce ar putea fi perceputa ca o presiune asupra Irlandei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO