Politică externă

Presedintele cecen a fost asasinat

10.05.2004, 00:00 57

Presedintele cecen, Ahmad Kadarov, alaturi de alti cativa oficiali ai administratiei de la Groznai, a fost asasinat ieri, pe stadionul pe care se desfasura o parada militara in onoarea Zilei Victoriei asupra nazismului. Kadarov a murit la circa o jumatate de ora de la explozia unei bombe situate in galeria de VIP-uri amenajata pe stadionul Dinamo din Groznai.Odata cu el au murit, se pare, circa 14 oameni, intre care si comandantul trupelor ruse din Cecenia, generalul Valeri Baranov.


Cu toate ca atentatul nu a fost revendicat, se pare ca la originea lui se afla rebelii ceceni, care se lupta de la inceputul anilor 90 pentru independenta acestui stat din cadrul Federatiei Ruse. Kadarov era un presedinte instalat la putere in toamna anului trecut, care avea o puternica sustinere din partea Kremlinului.


Un purtator de cuvant al ministerului rus pentru situatii de urgenta a spus ca, in timpul evacuarii stadionului, a mai fost gasita o bomba care nu apucase sa explodeze.


Nu se stia precis daca presedintele Kadarov si-a pierdut viata. Confirmarea mortii sale a fost facuta de catre Vladimir Putin, la finalul discursului pe care l-a prezentat in Piata Rosie, la parada militara organizata cu ocazia zilei de 9 mai. El a spus ca Ahmad Kadarov a murit de ziua victoriei.


Ahmad Kadarov supravietuise mai multor atentate care fusesera puse la cale de-a lungul timpului impotrtiva sa. El insusi declarase, cu ceva timp in urma, ca nu le mai numara pentru ca au fost prea multe.


Kadarov era considerat un tradator de catre separatisti, ca si de catre cei mai multi ceceni care cer independenta deplina a regiunii fata de Moscova. A existat o perioada in care Ahmad Kadarov a luptat de partea lor.Intre 1994 si 1996, cand era in toi primul razboi ruso-cecen, Ahmad Kadarov era liderul religios (al unei populatii musulmane), care avea sub conducere un detasament militar. Pe-atunci, la Kremlin era lider Boris Eltan. Mai tarziu, Kadarov a schimbat taberele. Cand a fost propulsat in ierarhie Vladimir Putin, mai precis cand acesta a devenit premier, cu un an inainte sa fie presedintele de la Kremlin, si Kadarov a trecut in tabara acestuia. La alegerile de anul trecut, pentru presedintia Ceceniei, Kadarov a fost considerat marioneta lui Putin - a castigat in urma unui scrutin considerat de multa lume o farsa. De altfel nici nu au fost prea multi observatori occidentali, pentru ca acestia au refuzat sa participe la alegeri care pareau inca dinainte trucate. Un motiv al acestora era faptul ca Ahmad Kadarov nu are ontacandidati demni de luat in seama. Cei mai multi dintre ei se retrasesera la cererea expresa a Kremlinului.


Prin disparitia lui Kadarov, Putin pierde nu doar un aliat, dar nu mai are un partener de incredere in discutii, asa cum nici un interlocutor pe care sa il ia in seama in cadrul procesului pe care l-a promis de multa vreme, de stabilizare a Ceceniei. Este cunoscut ca Vladimir Putin, de cand a reactivat lupta impotriva rebelilor ceceni, in 1999, nu a acordat legitimitate nici unuia dintre reprezentantii separatistilor.


Ahmad Kadarov s-a nascut in Kazahstan, in 1951, intr-o familie care fusese deportata aici de catre Stalin in timpiul celui de-al doilea razboi mondial. Cecenii s-au luptat si la finele secolului 19, si la inceputul secolului 20 pentru independenta acestei zone caucaziene. Au fost rapusi si deportati in diferite perioade istorice in acest interval, pentru ca, in 1991, cand s-a prabisit Uniunea Sovietica, sa-si reinceapa lupta pentru desprinderea de Moscova. Reusisera aproape, sub mandatele lui Eltan, ale carui trupe le-au trimis acasa cu un stigmat rusinos - fusesera infrante dupa ce fusesera hartuite ani de zile. In 1999, cand a avut loc una dintre cele mai cumplite explozii ale unui bloc moscovit, Putin sa grabit sa puna pe seama cecenilor raspunderea pentru aceasta nenorocire si a reinceput campania ruseasca impotriva separatistilor. A urmat atentatul din teatrul moscovit, din urma cu doi ani, care din nou a atras simpatia lumii intregi, mai ales intelefgere pentru interventia militarilor rusi in aceasta tara, inconjurata in cea mai mare parte de pamant rusesc, numai la nord-vest, de Georgia. Intre timp insa a aparut in calendar si 11 septembrie 2001, o data care ramane in istorie ca fiind momentul in care a inceput razboiul impotriva terorismului. Pentru administratia de la Kremlin, cecenii rebeli sunt teroristi.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO