Politică externă

Premierul Ucrainei, acuzat de inalta tradare in favoarea Rusiei

19.08.2008, 19:15 16

Potrivit adjunctului sefului secretariatului presedintiei, Andri Kislinski, Timosenko ar urma sa fie sustinuta de Kremlin la urmatoarele alegeri prezidentiale din 2010, in favoarea unei atitudini "pasive" fata de Moscova in ceea ce priveste conflictul din Caucaz.
Faptul ca Timosenko nu a condamnat riposta militara a Rusiei impotriva Georgiei, contrar pozitiei Presedintiei ucrainene, constituie o dovada a acestui fapt, a adaugat Kislinski.
Adjunctul sefului secretariatului presedintiei a adaugat ca va inmana in scurt timp agentiilor de aplicare a legii materiale care dovedesc inalta tradare si coruptia politica in activitatea premierului Iulia Timosenko.
"Saptamana trecuta, am spus ca exista informatii privind o activitate sistematica a Iuliei Timosenko in favoarea intereselor partii ruse. Din nefericire, informatia a fost confirmata. Mai mult, Iulia Timosenko a trecut deja Rubiconul si, in mod evident, nu mai poate fi facut nimic. Pozitia sa fata de situatia din Georgia este o dovada a acestui fapt", a declarat Andri Kislinski, citat de agentia ucraineana de stiri Unian.
Presedintia ucraineana a declarat intr-un comunicat ieri ca Moscova a alocat deja 1 miliard de dolari in vederea realizarii "Proiectului Timosenko", planul de sustinere a premierului de la Kiev la urmatoarele alegeri prezidentiale.
"La Moscova a fost infiintat un centru condus de Viktor Medvedciuc, pentru coordonarea proiectului Alegeri-2010. In activitatea centrului sunt implicati si Serghei Kliuiev, Grigori Surkis si Oleksandr Zadorojni", se arata in comunicatul Presedintiei ucrainene. Kislinski a declarat ca printre oamenii apropiati ai lui Timosenko, care o ajuta sa realizeze acest proiect, se numara si fostul presedinte ucrainean, apropiat al Moscovei, Leonid Kucima.
Relatiile dintre Timosenko si Iuscenko, fostii aliati din timpul Revolutiei Portocalii din 2004, s-a inrautatit in ultimul an, de cand "Doamna de Fier" a Ucrainei a fost numita pentru a doua oara premier.
Doar in urma cu cateva luni, Timosenko a propus modificarea Constitutiei si eliminarea functiei de vicepresedinte, sustinand ca nu sunt delimitate clar atributiile sefului statului si ale premierului. De asemenea, Timosenko l-a acuzat in mai multe randuri pe Iuscenko ca-i submineaza proiectele bugetare, nepermitand implementarea unor proiecte ale Guvernului, menite sa reduca deficitul bugetar si sa reduca inflatia.
Scandalul de la Kiev are loc in contextul delicat al conflictului dintre Rusia si Georgia. Ucraina, care a sustinut in toata aceasta perioada Georgia a fost numita de presa internationala "viitoarea victima a Moscovei".
Ieri, Rusia a anuntat ca trupele rusesti incepusera sa se retraga din Georgia, dupa ce presedintele rus Dmitri Medvedev i-a promis acest lucru cu o zi inainte omologului sau francez Nicolas Sarkozy.
Relatiile dintre Ucraina si Rusia s-au deteriorat odata cu venirea in fruntea tarii in 2004 a prooccidentalului Viktor Iuscenko, care nu si-a ascuns niciodata ambitiile de a adera la NATO, lucru inacceptabil pentru Moscova. De asemenea, presedintele ucrainean a anuntat ca tara sa este dispusa sa-si integreze sistemul antiracheta unui "sistem strain", posibil celui american, pe care Kremlinul il considera un atac direct la securitatea sa. In aceasta lumina, care va fi urmatoarea miscare a Rusiei?
"Nu cred ca Rusia va mai face un pas similar ca in cazul Georgiei. In plus, nu cred ca Rusia va actiona indiferent de actiunile celorlati actori", a declarat pentru ZF fostul ministru de externe Adrian Severin, intrebat daca este posibil un atac al Rusiei impotriva Ucrainei.
"De asemenea, Iuscenko nu este nici dispus, nici incurajat sa raspunda unor eventuale provocari din partea Moscovei, asa cum a reactionat presedintele georgian Mihail Saakasvili", a adaugat Severin.
Fostul ministru de externe a declarat ca urmatorul pas va fi lansarea unor negocieri intre democratiile euroatlantice si Rusia, pentru a se stabili o ordine stabila intre cele doua parti, si ca Moscova va insista asupra statutului Osetiei de Sud si al Abhaziei, care nu mai pot intra sub stapanire georgiana, considera Severin.
"Rusia nu doreste ca zona Caucazului de Sud sa intre in vreo alta structura militara, iar atat timp cat va exista conflictul dintre Georgia si zonele sale separatiste, Tbilisi nu va putea fi primit in NATO", a declarat Severin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO