Politică externă

Praga - un oras interzis pentru Kucima si Lukasenko

18.11.2002, 00:00 10

Presedintele Ucrainei Leonid Kucima si cel al Republicii Belarus Alexandr Lukasenko nu vor fi prezenti la summitul NATO de la Praga, in ciuda insistentelor lor de a petrece o zi in preajma mai marilor lumii.
Reprezentantii NATO au declarat ca prezenta lor este indezirabila la intalnirea din capitala ceha, unde se va decide extinderea Aliantei. Kucima este acuzat de SUA ca ar fi aprobat vanzarea catre Irak a unor echipamente radar in vreme ce liderului de la Minsk i se reproseaza ca incurajeaza incalcarea drepturilor omului in propria-i tara.
Daca Kucima parea, dupa anuntul NATO, sa se fi consolat cu ideea, Lukasenko a fortat nota afirmand ca va participa la summit in ciuda dezaprobarii generale. Acest fapt a determinat autoritatile cehe sa anunte ca nu ii vor acorda viza de intrare pe teritoriul tarii. Cele doua state foste sovietice urmau, in fapt, sa fie reprezentate nu la summitul propriu zis ci la reuniunea Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic (EAPC) care se va desfasura in capitala ceha, in cea de-a doua zi a summitului. Acest organism este format din 46 de state, printre care Ucraina si Belarus.
Sfarsitul de saptamana a fost maract, asadar, cu razboiul declaratiilor dintre partie implicate in acesta disputa diplomatica.
Presedintia ucraineana anunta sambata ca Leonid Kucima va merge la Praga, dupa ce presedintele insusi afirmase ca nici un reprezentant al tarii sale nu va fi prezent la summitul NATO daca el personal nu se va deplasa la reuniune.
De la NATO raspunsul a venit prompt:  Alianta nu i-a adresat nici o invitatie presedintelui ucrainean.
"Credem ca n-ar fi intelept din partea presedintelui Kucima sa vina la Praga si nu exista nici o modificare a punctului nostru de vedere in aceasta problema.", declara purtatorul de cuvant al NATO, Yves Brodeur. Referitor la reuniunea Comisiei NATO-Ucraina , Consiliul Nord-Atlantic a hotarat ca aceasta sa aiba loc la nivel de ministri ai Afacerilor Externe, a informat aceeasi sursa.
 In ceea ce priveste Belarusul, autoritatile de la Minsk au anuntat ca renunta sa participe la summitul NATO de la Praga, dupa ce guvernul ceh a refuzat sa ii acorde viza de intrare in tara presedintelui Lukasenko.




Robertson: NATO, fara "limitari geografice"
Presedintele american, George W. Bush, nu va solicita, la summitul NATO de la Praga angajamente din partea aliatilor in vederea unei eventuale operatiuni militare impotriva lui Saddam Hussein. SUA se vor multumi cu o declaratie de sprijin din partea Aliantei. "NATO nu va fi folosit drept forum pentru formarea unei coalitii militare", a afirmat un diplomat acreditat la Bruxelles. La Praga, aliatii par decisi sa transforme organizatia militara creata in timpul razboiului rece in mecanism de combatere a terorismului si de eliminare a armelor de distrugere in masa in intreaga lume. "Ideea ca trebuie impuse limitari geografice razei de actiune a NATO este, de facto, depasita", a apreciat secretarul general al NATO George  Robertson, la sfarsitul saptamanii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO