Politică externă

Portretul lui Saddam, pe cutiile de chibrituri

04.08.2003, 00:00 17

Pentagonul a transmis trupelor americane din Irak sase fotografii retusate ale fostului dictator irakian, care il infatisesza pe Saddam Hussein in mai multe ipostaze - cu barba, incaruntit sau fara mustata - considerand ca el si-ar fi schimbat infatisarea pentru a scapa de trupele americane.
Programul de recompensare al Departamentului de Stat pentru justitie a anuntat, potrivit CNN, ca va distribui cutii de chibrituri pe care sa fie aceste fotografii precum si informatii despre recompensa de 25 de milioane de dolari pusa de administratia americana pe capul lui Saddam. Statele Unite au anuntat ca vor ca el si apropiatii sai sa fie  judecatie pentru crime impotriva umanitatii, de catre un tribunal irakian care va fi alcatuit in acest sens. Administratorul civil al Irakului, americanul Paul Bremer a lansat, sambata, un nou apel catre irakieni pentru a furniza toate informatiile pe care le au despre locul il care s-ar ascunde  Saddam Hussein: "Il vom prinde. Singura chestiune ce ramane in discutie este cine va obtine cele 25 de milioane de dolari si va pleca intr-o alta tara.", a spus Bremer, facand trimitere la recompensa pusa pe capul fostului dictator. Bremer a adaugat, intr-o conferinta de presa, ca secretarul de stat Colin Powell a autorizat plata a 30 de milioane de dolari pusa pe capul fiilor lui Saddam, Uday si Qusay, ucisi de americani. Potrivit lui Bremer, informatorul care a facut posibila uciderea celor doi a primit banii si a parasit Irakul. Potrivit CNN acesta ar fi Nawaf Al - Zaydane proprietarul casei din Mosul in care se ascundeau cei doi. Uday si Qusay si fiul acestuia din urma Mustafa au fost inmormantati, sambata, la Aujah, la 225 de km. nord de Bagdad, in satul natal al fostului lider irakian. Drapelele irakiene care le acopereau mormintele au fost furate, in noaptea de sambata spre duminica, dar fortele americane care pazeau cimitirul au spus ca nu stiu nimic despre acest lucru, potrivit BBC.
Doua dintre ficele lui Saddam Hussein, Rana si Reghad, insotite de cei noua copii ai lor au ajuns, saptamana trecuta, in Iordania unde beneficiaza de protectia autoritatilor de la Aman. Cele doua au fost maritate cu Hussein Kamel Hassan si fratele acestuia Saddam  Kamel Hassan cu care s-au mai refugiat in Iordania, in 1995. La intoarcere, un an mai tarziu, cei doi barbati au fost ucisi la ordinul lui Saddam Hussein. De atunci, ele au dus o viata retrasa alaturi de mama lor Sajida.
Intr-un interviu acordat postului arab Al-Arabyia fiica cea mare a lui Saddam, Raghad, a declarat ca regimul s-a prabusit atat de rapid intrucat fostul dictator a fost tradat de oamenii in care avea cea mai mare incredere. Ea a calificat drept "un mare soc" caderea Bagdadului, la 9 aprilie. "Eram la Bagdad la Al-Mansur impreuna cu Rana si cu copii in cursul noptii de 8 spre 9 aprilie si ascultam emisiunile radio. (...) La miezul noptii, tatal meu ne-a trimis autoturisme si ne-a cerut sa parasim Bagdadul. Am plecat din Bagdad iar mama ne-a cerut sa ne despartim. Ne-am separat si aceasta situatie nu s-a modificat pana in prezent".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO