Politică externă

Polonia se gandeste la alegeri anticipate

04.03.2005, 00:00 13

Premierul polonez, Marek Belka, a declarat ca va cere Parlamentului sa se dizolve pentru a declansa procedurile de convocare a alegerilor anticipate cat mai curand posibil. Belka ar dori ca scrutinul sa aiba loc in primavara.


Potrivit constitutiei poloneze, alegerile anticipate pot fi convocate daca doua treimi dintre parlamentari voteaza in favoarea dizolvarii Legislativului.


In timpul unei motiuni de cenzura care se discuta in parlamentul de la Varsovia, premierul le-a cerut parlamentarilor sa dizolve forul legislativ, facand un apel insistent in acest sens la colegii sai din Alianta Democratica de Stanga, aflata in coalitia guvernamentala din Polonia.


Alianta Democratica de Stanga, primul partid din cadrul coalitiei guvernamentale, a scazut dramatic in sondajele de opinie din Polonia, din cauza dificultatilor economice care au aparut dupa aderarea tarii la Uniunea Euro-peana, dar si din cauza unor acuzatii de coruptie la adresa mai multor ministri din cabinetul condus de Belka.


La Varsovia si situatia politica este dificila. Principalul partid din coalitie a pierdut in ultimul timp nu doar popularitate, ci si politicieni. Tot acuzatiile de coruptie au stat la baza desprinderii celor mai tineri si mai reformatori dintre membrii partidului de stanga, care au format o aripa disidenta.


Aripa la care am facut referire a votat in mai multe randuri impotriva guvernului Belka. De asemenea, o parte dintre acesti politicieni au format, zilele trecute, un nou partid, numit Partidul Democrat.


Si premierul in functie a fost invitat sa se alature acestei noi formatiuni, insa se pare ca acesta asteapta sa vada ce mutari va face presedintele in functie al tarii, Alexander Kwasniewski.


Trebuie precizat ca Belka a fost numit prim-ministru in luna mai a anului trecut, cand liderul Aliantei Democratice de Stanga, Leszek Miller, a demisionat din cauza problemelor economice generate de un deficit bugetar prea mare, care nu a putut fi redus.


Un motiv l-au constituit insa si acuzatiile de coruptie la adresa sa, ca si lipsa de popularitate de care s-a "bucurat" principalul partid de guvernamant in cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO