Politică externă

Polonezii au fost chemati la vot pentru a rezolva criza politica

22.10.2007, 20:04 9

Peste 30 de milioane de polonezi au fost chemati ieri la vot pentru a alege noi membri ai celor doua camere ale Parlamentului, in cadrul alegerilor legislative anticipate, organizate cu doi ani inainte de termen. Camerele Legislativului vor fi reinnoite cu 460 de deputati alesi prin scrutin proportional si cu 100 de senatori alesi prin scrutin uninominal majoritar cu un singur tur.
Alegerile, considerate un referendum privind politicile gemenilor Kaczynski, au rolul de a pune capat crizei politice existente in tara, care a inceput dupa destramarea coalitiei guvernamentale.
Coalitia formata in 2005 din partidul fratilor Kaczynski, Lege si Justitie (PiS), formatiunea Autoapararea si Liga Familiilor Poloneze s-a rupt in luna septembrie, in urma unui scandal de coruptie in care a fost implicat liderul Autoapararea. De atunci, formatiunea gemenilor a ramas fara majoritate in Parlament.
Principalele partide care se lupta pentru majoritatea locurilor in Parlament sunt Lege si Justitie si Platforma Civica, condusa de Donald Tusk. Popularitatea fratilor Kaczynski a scazut dupa ce saptamana trecuta, premierul Jaroslaw Kaczynski si liderul Platformei Civice au avut o dezbatere televizata, din care Tusk a iesit invingator, potrivit analistilor.
Potrivit unui sondaj publicat in urma acestei dezbateri, Platforma Civica (PO) este cotata cu 36%, iar PiS cu 32 procente.
Campania partidului Lege si Justitie a fost axata pe o platforma nationalista si anticoruptie. Platforma Civica era favorizata de mediul de afaceri, deoarece doreste o economie mai liberala, insa pietele inca sunt ingrijorate de posibilitatea intensificarii tensiunilor de pe scena politica. Totodata, sperantele unei victorii a lui Tusk si de accelerare a procesului Poloniei de adoptare a monedei unice euro au dus la cresterea zlotului, moneda nationala, care a atins cea mai mare valoare din ultimii cinci ani.
Urnele de vot au fost deschise la ora locala 06.00 (07.00 ora Romaniei) si urmau sa fie inchise ieri la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei), dupa incheierea editiei. Comisia electorala poloneza a anuntat ca rezultatele sondajelor efectuate la iesirea de la urne in cadrul alegerilor urmau sa fie publicate cu o intarziere de 20 de minute fata de ora prevazuta initial, din cauza unor probleme tehnice.
Fostul presedinte polonez, Lech Walesa, le-a cerut cetatenilor sa respinga puterea fratilor Lech si Jaroslaw Kaczynski, presedintele si respectiv premierul Poloniei, in cadrul alegerilor. "Sper ca polonezii se vor mobiliza suficient pentru a pune capat acestui spectacol jalnic din ultimii doi ani si sa faca in asa fel incat actuala putere sa apartina trecutului", a scris liderul istoric al miscarii Solidaritatea, primul sindicat liber din perioada comunista.
In cazul unei victorii a Platformei Civice, relatiile cu SUA ar putea avea de suferit, deoarece Donald Tusk - care are mari sanse sa devina premier daca formatiunea sa castiga alegerile - a declarat in timpul campaniei electorale ca nu doreste o relatie foarte stransa cu Washingtonul.
Daca formatiunea sa va prelua puterea, planurile Statelor Unite de a amplasa o parte a scutului antiracheta in Polonia pot fi periclitate, potrivit analistilor.
Cu toate acestea, niciun partid inscris in alegerile de ieri nu era asteptat sa castige o majoritate a voturilor, ceea ce inseamna ca formatiunile trebuie sa formeze coalitii politice dupa anuntarea rezultatelor.
Analistii considera ca Platforma Civica are mai multe sanse de a crea o forta politica, fata de fratii Kaczynski, care si-au instrainat aliatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO