Politică externă

Planurile de construcţie a unei moschei lângă ruinele atentatelor de la 11 septembrie stârneşte indignarea newyorkezilor

22.06.2010, 14:58 32

Planul de construcţie a unei moschei în apropierea zonei unde auavut loc atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 a declanşatun val de indignare în rândul newyorkezilor, la aproape un deceniudupă ce un grup de extremişti musulmani, membri ai reţelei alQaeda, au prăbuşit două avioane de pasageri în turnurile gemene dela World Trade Center, scrie Reuters.

Moscheea Cordoba House, una din clădirile unui complex imobiliarmusulman, care este construit la două străzi de ceea ce estecunoscut acum drept Zona Zero, în cadrul unui proiect municipal dereconciliere a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare demembrii comunităţii în luna mai.

Dezvoltarea proiectului se loveşte însă de rezistenţa câtorvanewyorkezi care spun că un lăcaş de cult musulman ar fi nepotrivitla o distanţă atât de scurtă de unde în 2001 au murit aproape 3.000de oameni.

"Desigur că nu sunt împotriva libertăţii de exprimarereligioasă, însă mi se pare insensibil să alegi tocmai acest loc",spune Paul Sipos, un membru al comunităţii care s-a opusiniţiativei.

Disputa aduce în actualitate dezbaterile privind destinaţiasuprafeţei pe care fuseseră construite cele două turnuri. În timpce exisă susţinere pentru clădiri noi, pentru a sugera puterea şirezistenţa oraşului, o parte din oameni consideră ca acolo artrebui să fie un loc de comemorare si reflecţie.

Şi o parte din musulmani dezaprobă intenţia autorităţilor.Hossein Kamaly, profesor la universitatea Columbia, spune că "pânăuna alta, au fost 19 egipteni şi saudiţi autointitulaţi musulmani,care au comis crimele oribile din 11 septembrie. Daca vor sătransmită un mesaj de prietenie acum, nu şi-au ales calea cea maifericită".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO