Politică externă

Pinochet, acuzat de crima si rapire

15.12.2004, 00:00 21



Fostul dictator cilian, Augusto Pinochet, a fost acuzat de crima si de rapire de un judecator din Chile, fapte pe care se pare ca le-ar fi comis in perioada 1973-1990. Decizia judecatorului a fost ca dictatorul sa fie arestat la domiciliu.



Totusi avocatii acestuia au reusit sa obtina o suspendare a deciziei, urmand ca acuzatiile care i se aduc sa fie revizuite de Curtea Suprema. Judecatorul Juan Guzman Tapia si-a bazat acuzatiile pe cele noua victime ale Operatiunii Condor, o conspiratie pusa la cale de dictator in 1970 pentru a-si ucide oponentii.



Aceasta ar fi prima oara cand Pinochet este judecat pentru abuzurile comise in timpul perioadei de 17 ani cat a condus tara.



Pablo Rodriguez, avocatul care il reprezinta, a sustinut ca este prea batran pentru a aparea in fata curtii, Pinochet avand 89 de ani. "Acesta reprezinta un abuz al drepturilor omului, o persoana fiind judecata chiar daca este in imposibilitatea de a se apara", a declarat Rodriguez. Pinochet s-a bucurat de imunitate datorita unei legi ratificata chiar de el, invocand calitatea sa de fost presedinte al statului si starea sanatatii.



Aparitia sa la un post de televiziune din Miami, in care a glumit cu moderatorul, a convins Curtea ca este perfect sanatos din punct de vedere mental. In acelasi timp, acuzatiile de coruptie au afectat imaginea lui Pinochet, chiar si in randul sustinatorilor sai, care il vedeau ca pe un luptator impotriva comunismului.



Conform cifrelor oficiale, peste 3.000 de oponenti politici au fost ucisi in timpul regimului sau. La inceputul acestei luni, guvernul presedintelui Ricardo Lagos a lansat un raport care ilustra crimele comise in timpul dictaturii sale.



Judecatorul Guzman Tapia a construit cazul impotriva lui Pinochet timp de mai multi ani, folosind marturiile familiilor si cadavrele descoperite de soldati, dar fostul dictator s-a bucurat de popularitate in randul elitei chiliene.



Dupa interviul din Miami, Senatul Statelor Unite a aflat ca Pinochet a depus milioane de dolari in bancile americane, iar Fiscul si Consiliul de Aparare a Tarii din Chile au redeschis investigatiile, revocandu-i imunitatea.



Pinochet a declarat in fata Curtii ca nu a stiut de Operatiunea Condor, o intelegere secreta dintre guvernele militare din Argentina, Paraguai, Bolivia, Brazilia, Chile si Uruguai, prin care acestea se obligau sa isi puna reciproc la dispozitie logistica pentru a scapa de oponentii lor politici.



Dictatorul a spus judecatorului ca nu poate fi deranjat cu "detalii minore" precum Condor, sustinandu-si nevinovatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO