Politică externă

Peste 40 de spanioli au murit intr-un atentat al ETA

10.02.2005, 00:00 18

Peste 40 de spanioli au murit ieri la Madrid, intr-un parc de expozitii, in urma unei explozii cu masina-capcana, pusa la cale de gruparea separatista basca ETA.
Incidentul s-a produs cu doar cateva ore inainte ca pavilionul sa fie vizitat de Regele Spaniei, Juan Carlos. Inafara celor morti au fost si cateva zeci de raniti, mai mult sau mai putin grav. Atentatul s-a produs chiar in perioada in care in Spania are loc o discutie aprinsa in Parlament despre acceptarea sau nu a unor propuneri de acordare a unei autonomii mai mari populatiei basce. Tot in aceste zile, in Spania au fost arestate, in diferite localitati, 14 persoane banuite ca fac parte din randurile gruparii teroriste care lupta pentru independenta totala a regiunii basce.
Oficialii spanioli spuneau ca aceste ultime arstari au decapitat practic reteaua ETA, pe care au crezut-o slaba in ultimul timp pentu ca se banuia ca nu a mai putut recruta noi discipoli. Este vorba despre recrutarea membrilor care sunt apoi antrenati sai faca parte din echipele de comando, cele care aplica acel grave si cinice lovituri, de cele mai multe ori la adresa unor oameni nevinovati.
Premierul spaniol, Jose Luis Rodrigo Zapatero, a condamnat atentatul - care s-a produs dimineta, pe la ora 9,30, imediat dupa ce portile expozitiei se eschisesera.
Un apel telefonic din partea unui anonim a avertizat redactia unei ziar basc, cu doar o jumatate de ora inainte de producerea exploziei.
Cu toate acestea, politia nu a luat nici o masua, daca nu de evacuare a pavilionului, macar de asigurarea protectiei sau de controlarea zonei.
Pe langa victime, au fost inregistrate si pagube materiale - sediul companiei franceze de computere, Bull, a fost devastat, in timp ce geamurile si standuile a cel putin cinci companii care expuneau produse la pavilion au fost compromie. Si 20 de masini parcate in apropiere au fost distruse.
In cateva ore, era asteptata inaugurarea, in incinta pavilionului, a unei expozitii de arta, care urma sa fie vernisata de Regele Juan Carlos. El nu venea singur aici, ci impreuna cu presedintele mexican, Vincente Fox, aflat intr-o vizita oficiala in aceasta tara.
Acest atentat al ETA este unul dintre cele mai sangeroase in ultima vreme, semn ca gruparea trorista este nici pe de parte decimata, asa cum credeau autoritatile de la Madrid. In urma atacurilor de la 11 martie anul trecut ale Al-Qaida asupra Madriului, gruparea ETA a fost in monitorizata la fel de intens. Desi au avut loc, in acest ultim an mai multe arestari, in Spania se vorbeste intens despre autonomia bascilor.
Chiar in Parlamentul de la Madrid, zilele trecute a fost respinsa o solicitare a unor politicieni moderati din regiunea basca de a fi acordata o mai mare autonomie acestei parti a tarii. Politicienii nmu aveau nimic in comun cu ETA si nici cu aripa ei politica, Batasuna.
Recent, premierul socialist a propus un armistitiu acestor oua grupari, impunandu-le ca, mai intai de a se aseza la masa negocierilor, sa fie incetate orice fel de atentate. Spre deosebire de predecesorul sau, Jose Maria Aznar, care nu accepta nici un fel de negocieri cu ETA (Aznar chiar a fost victima unui astfel de atentat), Zapatero este de parere ca se poate ajunge la o intelegere cu teroristii basci. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO