Politică externă

Pentru americani, toate drumurile duc la Bagdad

14.01.2003, 00:00 10

Dupa ce Pentagonul a ordonat, la sfA„srsitul saptamA„snii trecute, trimiterea a inca 62.000 de oameni in regiunea Golfului, alte cateva sute de militari americani stationati in Germania au plecat ieri spre Golf, iar Marea Britanie a trimis  tot ieri spre Kuweit specialisti in logistica.
Pentagonul vrea sa concentreze in regiune peste 150.000 de militari pana in luna februarie.
Americanii se tem ca trupele si armamentul care se indreapta spre Golful Persic vor fi vizate de eventuale atacuri teroriste, conform unui responsabil militar, care a adaugat ca soldatii americani sunt in stare de alerta, conform ziarului The New York Times. Serviciile americane de informatii au obtinut date foarte precise referitoare la un atentat planificat impotriva unor nave folosite de armata.
Specialistii au analizat deja planurile de razboi ale Casei Albe si au ajuns la concluzia ca Pentagonul si-a schimbat strategia. "Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a aprobat un plan de razboi cu Irakul similar mai degraba cu debarcarea din Normandia, din 1944, decat cu o interventie scurta si rapida", a apreciat analistul militar William Arkin, citat de cotidianul The Los Angeles Times.
Lansarea unei campanii militare ar putea fi insa amanata din nou, deoarece majoritatea americanilor doresc aprobarea ONU. Conform unui sondaj efectuat de compania Knight Rider, doua treimi dintre americani se opun unei interventii a Statelor Unite in Irak in absenta unui mandat al Natiunilor Unite. In schimb, 83% dintre americani sunt in favoarea unui razboi, purtat de o coalitie internationala care sa aiba si sustinerea ONU.
Inspectorii pentru dezarmare continua activitatea in Irak, in ciuda zvonurilor de razboi. "Irakul este departe de a avea bomba atomica", a declarat ieri Mohammad El Baradei, seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, citat de revista Time. El a respins acuzatiile Statelor Unite referitoare la capacitatea Irakului de a fabrica bomba nucleara, afirmand ca regimul de la Bagdad este lipsit de resurse interne pentru a realiza acest lucru.
In acelasi timp, Arabia Saudita a anuntat, ieri, ca este dispusa sa gaseasca impreuna cu statele arabe din regiune o ultima solutie pentru evitarea unei interventii militare. "Daca puterile Natiunilor Unite s-au pus de acord pentru autorizarea razboiului, statele arabe vor cere ONU sa le dea sansa de a ajunge la un acord cu fratii lor din Irak", a declarat printul Abdallah al Arabiei Saudite, citat de Le Monde. Responsabilii arabi sunt incurajati de o declaratie a liderului de la Bagdad, potrivit careia doar statele din regiune sunt capabile sa dezamorseze "agresiunea americana impotriva Irakului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO