Politică externă

Patru din cinci americani isi pun viitorul in mainile lui Obama

19.01.2009, 18:31 12

Peste 79% dintre americani sunt optimisti in ceea ce priveste "viitorii patru ani de mandat al lui Barack Obama" - un record de popularitate inregistrat in ultimii 30 de ani de un presedinte american la preluarea mandatului - arata un sondaj al The New York Times, dat publicitatii cu doar doua zile inainte de ceremonia de investitura de astazi a presedintelui ales din Washington.

Barack Obama, 47 de ani, isi va incepe astazi oficial mandatul in urma unei ceremonii spectaculoase in capitala americana, unde sunt asteptati aproape patru milioane de persoane. Ieri, Obama a participat la ceremonia de comemorare a lui Martin Luther King si la trei receptii in onoarea fostului sau adversar din campania electorala, John McCain, a fostului secretar de stat Colin Powell si a vicepresedintelui sau Joe Biden.
Potrivit cotidianului american citat, Obama bate recordurile de incredere si optimism in randul cetatenilor americani in raport cu predecesorii sai in pofida dificultatilor economice, conform sondajului publicat la sfarsitul saptamanii trecute.
The New York Times arata ca numai 64% dintre americani se declarau optimisti la investitura lui George W. Bush in 2001, 70 de procente erau optimisti la investitura lui Bill Clinton in 1993 si 68% la inceputul mandatului lui George Bush in 1989.
Optimismul masiv al americanilor se explica prin sperantele extrem de mari pe americanii si le pun in Obama. Cel care va deveni azi cel de-al 44-lea presedinte american va mosteni de la predecesorul sau, George W. Bush, unele dintre cele mai grave probleme din istoria tarii. De amintit este criza financiara, somaj de 7 procente, deficit bugetar de peste o mie de miliarde de dolari si un sistem bancar care se clatina. Nu sunt de uitat nici razboaiele din Irak si Afganistan, nepopulare in randul americanilor. De altfel, Obama se va intalni inca de maine, din prima zi de mandat, cu echipa sa economica si consilierii militari pentru rezumarea planului sau gigantic de relansare economica si pentru a discuta despre razboaiele din Irak si Afganistan.
Exista insa anumite semne de intrebare cu privire la capacitatea lui Obama de a rezolva situatia economica a SUA. El are deja un plan de 800 de miliarde de dolari destinat revigorarii economiei americane. Acesta se bazeaza in principal pe crearea in doi ani de zile a trei milioane de locuri de munca in infrastructura si in industria energiei regenerabile.
Unii oficiali americani se tem insa ca planul lui Obama va duce Statele Unite intr-o era a protectionismului, prin impunerea unor bariere comerciale pentru produsele straine, pentru a proteja slujbele americanilor sau industriile aflate in impas din cauza recesiunii.
Cu toate acestea, asemenea masuri ar putea atrage dupa sine decizii identice din partea unor alte state precum China (unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai SUA), ceea ce ar duce la un rezultat cu totul altul decat cel scontat.
"Cred ca la asta ar trebui sa ne gandim inainte de a trece unilateral la protectionism", este de parere Greg Mastel, consilier la firma de avocatura Akin Gump.
 
Cum arata administratia Obama
 
Daca cei alesi de Barack Obama sa faca parte din viitoarea sa administratie de la Casa Alba vor fi validati in functie de congresmeni, acestia vor forma cea mai variata echipa prezidentiala din istoria Statelor Unite ale Americii. In total, Obama a ales in echipa sa cinci femei, patru afroamericani, trei hispanici si doi asiatici, printre acestia numarandu-se si fosti adversari politici ai presedintelui ales, potrivit unui bilant al cotidianului USA Today. Cei pe care Obama i-a ales sa faca parte din echipa sa sunt:
 

Hillary Clinton (61 de ani), secretar de stat
Fosta rivala a lui Obama in campania pentru investitura democrata, Hillary Clinton va intra in administratia prezidentiala parasind functia de senator, pe care o ocupa in prezent. A fost Prima Doamna a SUA intre anii 1993-2001.

 

Robert Gates (65 de ani), secretar al apararii
Este singurul membru al echipei lui Obama care provine din echipa lui Bush, el pastrandu-si functia de secretar al apararii. A fost seful CIA intre 1991 si 1993 si director al Universitatii A&T din Texas.
 

Steven Chu (60 de ani), secretar al energiei
Laureat al premiului Nobel pentru fizica in 1997, Chu este primul cu aceasta distinctie care este nominalizat intr-o administratie prezidentiala a SUA. In prezent este director al laboratorului national de cercetare stiintifica Lawrence Berkeley si profesor la Berkeley University.

 
Timothy Geithner (47 de ani), secretar al Trezoreriei
In prezent presedinte al filialei din New York a Rezervei Federale, Geithner este unul dintre cei mai de seama economisti ai SUA. Este creierul operatiunii de salvare de la faliment a Bear Stearns si a nationalizarii AIG. A absolvit Dartmouth College in 1983.
 
Eric Holder (57 de ani), secretar al justitiei
Daca va fi confirmat in functie, va fi primul afroamerican care ocupa o functie atat de importanta. Holder a fost in timpul presedintelui Bill Clinton procuror general pentru orasul Washington. A studiat la University of Columbia.
 
Susan Rice (44 de ani), reprezentantul SUA la ONU
A fost principalul consilier de politica externa al lui Obama in timpul campaniei prezidentiale, iar in timpul celui de-a doilea mandat al lui Bill Clinton a ocupat functia de subsecretar de stat pentru afaceri africane.
A studiat la Stanford University.
 
Ken Salazar (53 de ani), secretar la interne, este in prezent senator de Colorado.
 
Tom Vilsack (58 de ani), secretar al agriculturii, este avocat, fost guvernator al statului Iowa.
 
Hilda Solis (51 de ani), secretar al muncii, este membru al Camerei Reprezentantilor.
 
Tom Daschle (61 de ani), secretar al sanatatii si protectiei sociale, este consilier la firma de avocatura Alston & Bird.
 
Shaun Donovan (42 de ani), secretar pentru locuinte si amenajare urbana, este comisar in cadrul departamentului pentru locuinte al statului New York.
 
Ray LaHood (63 de ani), secretar al transporturilor, este membru republican al Camerei Reprezentantilor.
 
Arne Duncan (44 de ani), secretar al educatiei, este presedintele Scolilor Publice din Chicago.
 
Eric Shinseki (66 de ani), secretar pentru fostii combatanti, este general in rezerva.
 
Janet Napolitano (51 de ani), secretar pentru securitate interna, este in prezent guvernator al statului Arizona.
 
Lisa Jackson (46 de ani), sef al Agentiei de Protectie a Mediului, este sef de stat major al guvernatorului statului New Jersey.
 
Ron Kirck (54 de ani), reprezentantul SUA pentru comert, este avocat.
 
Leo Panetta (70 de ani), director al CIA, fost membru al Congresului intre 1976 si 1992, este director al Panetta Institute for Public Policy.
 
Sanjay Gupta (40 de ani), director pentru sanatate publica, este medic, corespondent al CNN.
 
Dennis Blair (62 de ani), director al agentiilor americane de informatii, este amiral in rezerva.
 
? , secretar al comertului
Obama este asteptat sa faca o alta propunere pentru acest post dupa renuntarea la functie a lui Bill Richardson.
 
Rahm Emanuel (50 de ani), seful administratiei prezidentiale, este membru al Camerei Reprezentantilor.
 
Robert Gibbs (37 de ani), purtator de cuvant al Casei Albe, a fost director de comunicare din timpul campaniei prezidentiale a lui Obama.
 
David Axelrod (54 de ani), consilier principal, a fost strategul campaniei prezidentiale a lui Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO