Politică externă

Patru bombe pentru uciderea lui Saddam

09.04.2003, 00:00 11

Aviatia americana a bombardat, in noaptea de luni spre marti, cladiri importante ale administratiei irakiene din Bagdad. Patru bombe de mare putere (907 kg.) JDAM (American Joint Direct Attack Munition),  ghidate prin satelit, au fost lansate de un bombardier B 1-B asupra cartierului Al-Mansur si, in special, asupra unei cladiri in care serviciile secrete indicasera prezenta lui Saddam Hussein, a fiilor sai si a altor lideri irakieni. Reuters informa ca aceasta cladire a fost distrusa si ca Mansur este cartierul partidului Baas si sediul televiziunii irakiene. De altfel, televiziunea si radioul de stat din Bagdad si-au incetat transmisia. CENTCOM a anuntat, ieri, ca fortele americane au ocupat aeroportul Al-Rashid  din sud-estul Bagdadului, impiedicand, astfel, o eventuala fuga pe calea aerului a responsabililor irakieni. Responsabilii americani, citati de NBC si de Mediafax, au declarat, ieri, ca este posibil ca Saddam Hussein si fii sai sa fi fost evacuati inainte de atac, adaugand ca este la fel de posibil ca ei sa fi fost ucisi in timpul atacului. Surse diplomatice de la Pentagon au declarat pentru NBC News ca exista informatii ca majoritatea persoanelor aflate la intalnirea lui Hussein cu responsabilii irakieni ar fi murit. Oficialii americani din Qatar au precizat, ieri, ca posibilii succesori ai lui Saddam Hussein, in cazul in care Qusai fiul liderului de la Bagdad nu este disponibil, ar fi Izzat Ibrahim, vicepresedinte al Consiliului Comandamentului Revolultei, aflat in Mossul.

"Crime de razboi"
In urma raidurilor americane, televiziunea Al-Jazeera a anuntat ca Tarik Ayyub, corespondentul sau in Bagdad, a decedat in bombardament. Ieri, in jurul pranzului, a fost lovit si hotelul Palestina in care erau cazati cea mai mare parte a corespondentilor de presa straini. Reuters a anuntat ca patru dintre reporterii sai (un redactor, un fotograf, un cameraman si un tehnician) sunt raniti.
Federatia Internationala a Jurnalistilor (FIJ) a condamnat, ieri, violent, tirurile aliate asupra jurnalistilor din Irak, calificandu-le drept "crime de razboi" si declarand ca autorii lor ar trebui adusi in fata justitiei.
"Nu exista nici o indoiala ca toate aceste atacuri ar fi putut fi directionate chiar impotriva jurnalistilor. Daca acesta ar fi adevarul, este vorba de o grava violare a reglementarilor dreptului international", a declarat, intr-un comunicat, Aidan White, secretarul general al FIJ, cu sediul la Bruxelles.
Potrivit The Guardian, cel putin 12 ziaristi au fost ucisi pana acum, cinci sunt dat disparuti iar alti cinci au fost arestati la care se adauga, potrivit Reporters sans Frontiers cel putin patru ziaristi raniti. Guvernul spanilol intentiona, ieri, sa ceara explicatii Washingtonului in legatura cu decesul unui cameraman al postului Telecinco, Jose Couso mort in urma atacului asupra hotelului Palestina.
Reprezentantii Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) din Bagdad au anuntat, ieri, potrivit BBC, ca rezervele medicale ale Capitalei sunt la limita: spitalele sunt supraaglomerate, nu mai au medicamente si se confrunta cu lipsa apei si a electricitatii. "Chirurgii lucreaza nonstop de doua zile, in conditii teribile. Se aud explozii de la mica distanta iar geamurile vibreaza din cauza socului", a declarat, pentru BBC, Roland Huguenin - Benjamin. Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat asupra situatiei exceptionale din Bagdad cat si din intregul Irak.
oana.iurascu@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO