Politică externă

Parlamentul din Kosovo a adoptat Constitutia tarii

10.04.2008, 20:20 15

Parlamentul din Kosovo, cel mai nou stat de pe harta lumii, a adoptat ieri Constitutia, la doua luni de la proclamarea independentei fata de Serbia. Potrivit documentului, Kosovo este o republica parlamentara "un stat independent, suveran, democratic, unic si indivizibil".
Documentul va intra in vigoare pe 15 iunie, data la care misiunea ONU, sub a carei administratie s-a aflat fosta provincie sarba incepand din 1999, va transfera autoritatea liderilor etnicilor albanezi din Kosovo si politiei UE (misiunea numita EULEX).
In acelasi timp, Uniunea Europeana da semnale clare ca doreste continuarea colaborarii cu Serbia. Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa Javier Solana a cerut tarilor membre sa faca un efort pentru a permite semnarea unui acord de apropiere a Serbiei de UE inaintea alegerilor parlamentare programate pentru luna mai la Belgrad.
Liderii de la Belgrad de opun in continuare independentei Kosovo, pe care o considera ilegala, care incalca dreptul international.
Potrivit Constitutiei Kosovo, sunt infiintate ministerele de Externe si al Apararii, fortele de securitate si Curtea Constitutionala, dar si agentia de informatii.
Textul acorda importante drepturi minoritatilor, in special sarbilor, si prevede protejarea acestora sub auspiciile planului ONU "pentru supravegherea independentei", respins de Rusia, dar sustinut de albanezii din Kosovo si de puterile occidentale. Potrivit Constitutiei, limbile oficiale ale statului sunt albaneza si sarba.
Textul a fost adoptat de parlamentul tarii, dupa ce a fost elaborat de Comisia Constitutionala a noului stat, care a organizat la Pristina o ceremonie solemna de semnare a documentului.
"Prin adoptarea acestei Constitutii, au fost puse bazele care vor permite transformarea Kosovo intr-un stat de-mocratic si suveran", a declarat prese-dintele Parlamentului Jakup Krasniqi.
Proiectul de Constitutie a primit aprobarea trimisului Uniunii Europene in Kosovo Peter Feith, care conduce Biroul Civil International (BCI).
Kosovo a fost recunoscut drept stat independent de peste 30 de tari, inclusiv de Statele Unite si de majoritatea statelor membre ale UE. Printre statele care nu au recunoscut independenta fostei provincii sarbe se numara Romania, Rusia si Grecia.
Statele Unite ale Americii este pri-mul stat care si-a deschis si o ambasada in proaspatul stat. Conform unei decizii a Congresului, Statele Unite si-au tranformat in ambasada biroul de legatura, instalat la Pristina de cativa ani.
Javier Solana a instiintat Parlamentul European cu privire la necesitatea trimiterii unui semnal clar catre poporul sarb din partea Uniunii Europene, pentru a incuraja fortele proeuropene in lupta impotriva ultranationalistilor pentru alegerile parlamentare. Acest semnal pozitiv ar putea fi dat prin semnarea unui Acord de Stabilizare si Asociere (SAA) a Serbiei cu UE.
"Cred ca ar trebui depuse toate eforturile pentru a finaliza procesul inainte de 10 - 11 mai. Trebuie sa facem tot ceea ce este posibil pentru a intinde mana poporului sarb", a precizat Solana.
La summit-ul NATO de la Bucuresti, cea mai insistenta tara pentru intarirea relatiilor cu Serbia a fost Romania. Bucurestiul este un partener al Belgradului in ceea ce priveste problema Kosovo. Presedintele roman Traian Basescu a solicitat NATO sa dea un semnal de incurajare Serbiei, pe care o considera un stat cu o importanta cruciala pentru stabilitatea si dezvoltarea economica a regiunii.
Statele occientale au trimis mai multe semnale Serbiei sa continue colaborarea cu Uniunea Europeana, cel mai recent apel fiind facut de Franta.
Ministrul de externe al Greciei (tara care nu a recunoscut Kosovo) Dora Bakoyannis a declarat ca problema se va rezolva decat atunci cand Serbia va face parte din Uniunea Europeana. Ea a respins, ca orice lider occidental, un precedent si a declarat ca Serbia detine un rol esential in mentinerea echilibrului si a stabilitatii regiunii.
Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, cel mai mare oponent al independentei Kosovo dupa Serbia, a declarat ca problema noului stat nu trebuie rezolvata in afara ONU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO