Politică externă

Parlamentul britanic discută despre organizarea unui referendum asupra ieşirii Marii Britanii din UE

Parlamentul britanic discută despre organizarea unui referendum asupra ieşirii Marii Britanii din UE

Foto: Georges Gobet / AFP

Autor: Iulian Anghel

24.10.2011, 14:21 2744

Parlamentul britanic dezbate astăzi dacă este oportună sau nu organizarea unui referendum pe marginea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, punându-l pe premierul conservator, David Cameron, într-o situaţie extrem de delicată. Pe deasupra, premierul britanic trebuie să convingă astăzi o serie de miniştri să nu părăsească Guvernul aşa cum şi-au anunţat intenţia.

Discuţiile despre oportunitatea rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană au fost cerute de laburişti. Natascha Engel, preşedintele Comisiei economice din Camera Comunelor susţinuse în urmă cu câteva săptămâni: "Există o majoritate clară în rândurile parlamentarilor care doresc o dezbatere".

Puterea tot mai mare a Germaniei îngrijorează statele din Europa

Cameron a susţinut la conferinţa Partidului Conservator că Marea Britanie nu va organiza un referendum asupra ieşirii ţării din Uniunea Europeană şi că părăsirea UE nu este "un răspuns bun pentru britanici", iar duminică la Consiliul European, în încercarea de a-i convinge mai degrabă pe conaţionalii săi că el reprezintă interesul ţării a intrat în conflict cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy care i-a reproşat violent că, deşi Londra critică moneda euro, vrea să se amestece în problemele Eurozonei.

De la debutul crizei datoriilor suverane, din ce în ce mai multe voci din Marea Britanie cer tragerea la răspundere a celor care au susţinut în trecut abandonarea lirei şi atragerea Marii Britanii în ceea ce aceste voci numesc "aventura falimentară a euro".

Fostul premier de stânga, Tony Blair, a dorit în urmă cu vreo zece ani un referendum pentru introducerea euro. S-a opus ministrul lui de finanţe, Gordon Brown, care avea să-i devină succesor înainte ca partidul să piardă alegerile în faţa conservatorilor.

Acum tocmai laburiştii cer un referendum pentru ieşirea ţării din UE.

Strict punctual, Londra susţine că anumite decizii care ar putea fi luate de zona euro afactează economiile din afara zonei şi de aceea încearcă să aibă un anumit control.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO