Politică externă

Orasele, tinte principale atat pentru Israel, cat si pentru Hezbollah

18.07.2006, 19:18 28

Bombardamentele reciproce intre armata Israelului si Hezbollah au sporit ieri in intensitate odata cu cresterea efortului diplomatic pe plan international pentru atingerea unui compromis si semnarea unui armistitiu.
Israelul a bombardat ieri, in cea de-a sasea zi a razboiului, portul capitalei libaneze, Beirut, orasele Tripoli, Baalbeck si Dora (au fost ucisi 23 de civili), in vreme ce zeci de rachete ale Hezbollah au lovit in plin orasele israeliene Afula, Nazaret si Haifa. Portul Haifa a fost ieri inchis dupa ce a fost atins de rachete. O cladire de locuinte cu trei etaje s-a prabusit dupa ce a fost lovita, dar nu au fost victime intrucat localnicii se aflau in adaposturile subterane.
Atacurile Hezbollah au avut loc in ciuda amenintarilor armatei israeliene conform carora aceasta va distruge reteaua de electricitate a Libanului daca rachetele vor continua sa cada in Israel.
Pe cel de-al doilea front deschis de Israel in Fasia Gaza, militanti palestinieni au atacat un grup de membri ai armatei israeliene, omorand un soldat si ranind alti sase, in orasul Nablus. Atacul s-a produs la scurt timp dupa ce un atac aerian al trupelor israeliene a lovit sediul ministerului de externe palestinian, controlat de Hamas. Cladirea de opt etaje s-a prabusit. In acelasi timp, palestinienii au anuntat rapirea a inca un militar israelian - acesta fiind al patrulea militar rapit.
Incetarea violentelor in Orientul Mijlociu pare, dupa toate datele, din ce in ce mai improbabila, in conditiile in care violentele se intensifica de la o zi la alta iar oficialii israelieni au respins ieri o posibila desfasurare de trupe internationale in Liban, pentru a opri atacurile cu racheta ale Hezbollah, calificand-o drept prematura.
Intre timp, guvernele de pe toate continentele, au continuat evacua cetatenilor lor care au solicitat parasirea de urgenta a zonei de conflict. Operatiunea de evacuare a celor 340 de romani care au dorit sa plece a inceput ieri dimineata, acestia ajungand in siguranta in Siria in cursul dupa-amiezei. 283 dintre acestia urma sa ajunga aseara in Romania, imbarcati in trei aeronave, a anuntat purtatorul de cuvant al Presedintiei Adriana Saftoiu.
Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu au avut o intalnire de urgenta pe aceasta tema, stabilind impreuna cu institutiile implicate detaliile evacuarii. In Liban au mai ramas circa 200 de cetateni romani.
Eforturile diplomatice pentru gasirea unei solutii pentru incetarea conflictului au crescut, secretarul general al Natiunilor Unite Kofi Annan facand primul pas inspre o actiune concreta a comunitatii internationale. Acesta a convocat ieri Consiliul de Securitate al ONU pentru a stabili un acord de desfasurare a trupelor multinationale in Liban. Premierul britanic Tony Blair a sustinut puternic initiativa acestuia.
"Singura modalitate de a opri violentele este sa trimitem trupe in Liban care pot opri bombardamentele asupra Israelului", a spus Blair dupa intalnirea cu Annan la summitul G8. Israelul insa a respins oferta comunitatii internationale, Avi Pazner, purtatorul de cuvant al guvernului israelian, declarand ca Israelul va accepta numai o desfasurare de forte libaneze la granita sa de nord. "Guvernul libanez trebuie sa-si desfasoare armata de-a lungul frontierei. Acesta este singurul factor a carui prezenta Israelul este dispus sa o accepte."
Miri Eisen, de asemenea purtatoare de cuvant a guvernului israelian, a precizat ca Israelul nu intentioneaza sa puna capat ofensivelor dupa ce un post de televiziune israelian a anuntat ca violentele s-ar putea opri in urmatoarele zile. "Israelul continua sa vizeze toate tintele Hezbollah si mai ales pe cele de unde sunt lansate rachete. Nu avem intentia de a pune capat campaniei", a declarat Eisin.
Presedintele francez Jacques Chriac a calificat ofensiva israeliana din Liban drept "aberanta" si a solicitat la randul sau inceperea de negocieri pentru incetarea focului. Presedintele francez a decis sa-l trimita ieri pe premierul Dominique de Villepin la Beirut, unde acesta se va intalni cu omologul sau, Fouad Siniora, pentru "a exprima sprijinul si solidaritatea Frantei fata de poporul libanez", arata comunicatul emis de presedintia franceza.


Chirac: Comportamentul Israelului este aberantPresedintele Frantei Jacques Chirac a avut o reactie furibunda la adresa Israelului: "Aceasta populatie nefericita (a Libanului- n.r.) suporta consecintele unui comportament care este atat violent, cat si aberant".

Blair: Este nevoie de trupe straine
Premierul britanic Tony Blair crede intr-o interventie a trupelor ONU: "Singura modalitate de a opri violentele este sa trimitem trupe in Liban. Cu siguranta numarul lor va depasi 2000".

Israelul: Nu ne oprim aici
Miri Eisin, purtatoarea de cuvant a guvernului israelian a declarat ca lucrurile nu se vor opri aici: "Israelul continua sa vizeze toate tintele Hezbollah. Nu avem intentia de a pune capat campaniei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO