Politică externă

Opportunity a plecat spre Marte

10.07.2003, 00:00 8

NASA a lansat a doua sonda spatiala - Opportunity - cu destinatia Marte. Lansarea sondei a fost amanata vreme de mai multe saptamani si au existat probleme tehnice pana in ultima clipa.
Luni noapte, la Cape Canaveral, cu doar 7 secunde inainte de lansare, oficialii au detectat o eroare. Peste mai putin de o ora, Opportunity a fost lansata pe orbita. Associated Press scrie ca oficialii de la Cape Canaveral spuneau ca in povestea sondei s-a aplicat perfect legea lui Murphy care spune ca tot ce se poate intampla rau, se va intampla. Lansarea a fost amanata de mai mult de 12 ori, din cauza vremii, a unei baterii proaste si a unei defectiuni la o racheta de aluminiu. Opportunity este a doua sonda lansata de NASA, dupa Spirit, care a plecat luna trecuta, spre Marte. Ele sunt programate sa ajunga pe planeta rosie, in ianuarie 2004 si sa aterizeze in parti diferite ale planetei. Intre Pamant si Marte sunt 58 de milioane de km. Aceasta misiune NASA a costat 800 de milioane de dolari, iar cele doua sonde urmeaza unor misiuni japoneza (lansata in 1998 va ajunge pe Marte in decembrie sau ianuarie) si britanica- Beagle 2, lansata luna trecuta. Opportunity si Spirit contin roboti gemeni cu greutatea de 150 de kg, care vor ateriza pe Marte pe perne de aer. Fiecare se deplaseaza pe 6 roti si au brate robotizate, dotate cu spectometre, camere de luat vederi, microscoape. Misiunea robotilor se refera la cautarea de date privind istoria geologica a planetei Marte, mecanismele climatice, prezenta apei si existenta vietii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO