Politică externă

Opozitia bulgara vrea moratoriu pe proprietatile premierului Simeon

16.02.2004, 00:00 15



Opozitia socialista din Bulgaria, reprezentata de partidului fostilor comunisti, intentioneaza sa depuna in Parlamentul de la Sofia un noratoriu pe proprietatile care i-au fost restituite fostului rege Simeon, actualul prim-ministru bulgar. Legea, despre care a informat agentia de stiri BNN, propune sa-i interzica lui Simeon de Saxa-Coburg sa vanda, sa doneze sa inchirieze sau sa faca orice fel de tranzactii cu domeniile pe care le-a primit inapoi dupa ce i le confiscasera comunistii.



Actualului prim-ministru bulgar, Simeon de Saxa-Coburg, i-au fost inapoate cea mai mare parte dintre proprietatile care i-au apartinut familiei regale bulgare in anul 2001, cu putin inainte de alegerile care au adus la putere coalitia de dreapta pe care a format-o. Restituirea s-a facut in baza unei aboliri a unei legi din 1947, prin care au fost confiscate propsrietatile regale. Atunci, Simeon a primit inapoi doua mici palate, doua vile, un domeniu de vanatoare si un conac.



Socialistii, care au cerut de curand inlaturarea de la putere a fostului rege si organizarea de alegeri anticipate, considera ca restiuirea a fost ilicita, in conditiile in care respectivele proprietati erau intretinute inainte de 1047 de o institutie care apartinea statului, un fel de Serviciu al domeniilor regale.



Fostul suveran bulgar si reprezentantii socialistilor au polemizat pe tema dreptului de proprietate asupra domeniilor care i-au fost deja restituite - daca statl sau predecesorii sai din familia regala erau detinatorii de drept ai acestora. Simeon a refuzat sa comenteze indelung aceasta chestiune, dar a declarat ca, daca se pune problema in acesti termeni, atunci credibilitatea statului bulgar in privinta respectarii dreptului la proprietate va fi pusa serios l indoiala.



Regele Simeon a ajuns pe tron la sase ani, in 1943, dupa moartea tatalui sau, Boris al III lea. A domnit prin intermediul regentei pana in 1946, cand, printr-un referendum dubios, monarhia a fost abolita in Bulgaria. Mai mult de 50 de ani a stat in exil, de unde s-a intors in 2001, in fruntea unei coalitii de dreapta care a si castigat alegrile de-atunci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO