Politică externă

OMC, divizata intre bogati si saraci pe tema taxelor vamale

14.12.2005, 20:13 12

Reuniunea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), care isi propune liberalizarea comertului international si stimularea cresterii economice globale, a inceput ieri la Hong Kong, pe fondul divergentelor majore intre statele bogate si cele in curs de dezvoltare in privinta reducerii tarifelor vamale pentru produsele agricole.

Aceasta intalnire era gandita initial pentru a marca finalizarea cu succes a negocierilor de la Doha - care au inceput in Qatar in 2001 - printr-un acord general de liber schimb care sa insemne reducerea barierelor vamale, permitand astfel produselor statelor in curs de dezvoltare un acces sporit pe pietele marilor economii ale lumii.

Disensiunile dintre statele bogate legate de amploarea acestor reduceri au impiedicat insa pana acum ajungerea la un acord general acceptat. Reprezentantii celor 149 de state membre ale OMC au termen pana la sfarsitul acestei saptamani, cand se va incheia reuniunea organizatiei, pentru a ajunge la un compromis si a reusi parafarea unei asemenea intelegeri.

Tarile in curs de dezvoltare, in frunte cu Brazilia si India, reproseaza natiunilor industrializate ca prin mentinerea la un nivel foarte ridicat a subventiilor agricole si a subsidiilor pentru export blocheaza practic accesul produselor lor pe aceste piete. Chestiunea fundamentala este diferenta evidenta dintre structurile economice ale statelor in curs de dezvoltare si cele ale natiunilor bogate. In timp ce produsele agricole reprezinta principalele articole de export ale multora dintre statele sarace, natiunile dezvoltate, unde paradoxal agricultura nu mai contribuie decat cu foarte putine procente la formarea PIB, au imaginat sisteme complexe de protejare a fermierilor autohtoni de concurenta produselor agricole ieftine provenite din import.

Statele Unite au propus reducerea cu 60 % a subventiilor acordate fermierilor si eliminarea subsidiilor de export pana in 2010. In schimb, reprezentantul Uniunii Europene, comisarul pentru comert - britanicul Peter Mandelson, nu doreste decat reducerea cu 46% a tarifelor vamale pentru produsele agricole. Mandelson ar fi dispus sa accepte reduceri mai mari, in ciuda opozitiei vehemente a unor state europene care au un sector agricol substantial cum ar fi Franta, doar in cazul in care si statele in curs de dezvoltare ar accepta reducerea tarifelor vamale pentru produsele industriale si servicii.

Exista voci care acuza Uniunea Europeana ca este responsabila pentru un eventual esec al acestei reuniuni, in principal din cauza pozitiilor adoptate in privinta tarifelor pentru produsele agricole. Reprezentantul SUA, Rob Portman, a declarat ca este dezamagit de faptul ca UE - alaturi de alte parti implicate - nu a reusit sa raspunda pe masura "propunerii curajoase" a americanilor de a reduce substantial subventiile agricole si tarifele vamale.

"Cheia dezvoltarii este accesul pe piata. Accesul produselor agricole este provocarea principala si noi consideram ca acesta e domeniul unde trebuie sa facem mai multe progrese", a spus Portman.

Cum in privinta temelor majore exista putine sanse de a se ajunge la un acord, statele industrializate au propus un pachet financiar de asistenta pentru natiunile sarace. Un purtator de cuvant al comisarului european pentru comert a anuntat ca statele membre UE au hotarat sporirea ajutorului comercial acordat statelor extra-europene de la 400 de milioane de euro la 1 miliard de euro anual. De asemenea, Japonia a anuntat ca este pregatita sa ofere un ajutor financiar substantial de aproximativ 10 miliarde de dolari. Statele Unite vor face cunoscute azi masuri similare.

Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a facut un apel catre delegatii prezenti la reuniunea OMC de a se ajunge la un acord general consimtit pana la sfarsitul saptamanii pentru "a nu dezamagi milioanele de oameni care aspira sa se elibereze de saracie".

Ca de obicei in cazul unei astfel de reuniuni ce-si propune sa liberalizeze comertul international, protestatarii antiglobalizare si-au facut cunoscute parerile intr-un mod violent. Aproximativ 4.000 de fermieri sud-coreeni au marsaluit prin centrul Hong-Kong-ului pentru a-si arata nemultumirea fata de deschiderea pietei agricole interne a tarii lor pentru competitia externa, o miscare despre care spun ca ii va lasa in imposibilitatea de a concura cu produsele ieftine din import. Cu toate acestea, in afara de ciocnirile sporadice ale fermierilor cu fortele de ordine chineze, aceasta reuniune a OMC nu a fost marcata de violentele care au insotit precedentele intalniri de la Cancun si Seattle. mihnea anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO