Politică externă

Obama si McCain se acuza unul pe altul de criza economiei americane

07.10.2008, 19:49 18

Dezbaterea a avut loc in contextul in care in ciuda adoptarii de catre Congresul american a planului de salvare a economiei in valoare de 700 de miliarde de dolari, temerile americanilor nu au disparut, acestia considerand economia prioritatea numarul 1.

Analistii au prefatat dezbaterea de aseara vazand in ea o oportunitate pentru McCain sa-si reinvie campania, dupa ce rivalul sau democrat a primit o multitudine de "puncte electorale" in urma crizei. Conform sondajelor, Obama este considerat candidatul care gestioneaza cel mai bine criza financiara, iar un ultim studiu publicat ieri de CNN a aratat ca senatorul democrat se bucura de 53% din intentiile de vot, in timp ce McCain are numai 45 de procente.
Campania electorala a devenit foarte acida in ultima saptamana inainte de dezbaterea din Nashville, statul Tennessee. Ambii candidati au lansat critici dure la adresa celuilalt, in mare parte prin spoturile electorale. De altfel, este cunoscut faptul ca presedinte va fi ales candidatul care va propune cele mai bune solutii pentru actuala criza.
Senatorul republican John McCain l-a acuzat pe Obama si pe democrati ca sunt de vina pentru actuala criza financiara. "Aceasta criza a inceput pe piata imobiliara sub forma unor imprumuturi vandute unor persoane care nu au avut mijloacele necesare. Aceasta abatere a fost incurajata de democrati si de Barack Obama", a declarat McCain intr-un discurs rostit la Universitatea din New Mexico.
Strategia adoptata de McCain este considerata insa riscanta. Daca vom continua sa vorbim despre criza economica, vom pierde", a spus, sub protectia anonimatului, un strateg de campanie al lui McCain pentru cotidianul Daily News.
"Marea majoritate a oamenilor considera noua strategie a taberei lui McCain ceea ce este: un act de disperare al unei campanii dezorientate care vede ca ii scapa alegerile", a spus un fost purtator de cuvant al Casei Albe, Scott McClellan.
"Acest tip de campanie negativa reflecta in general o forma de disperare din partea unui candidat care nu crede ca are un mesaj pozitiv atat de puternic" pe care sa-l propuna alegatorilor, a apreciat Michael Traugott, profesor de stiinte politice la Universi-tatea din Michigan.
La randul sau, Obama l-a acuzat pe McCain ca are legaturi cu Charles Keating, un actor important al unui scandal financiar din anii '80. Acesta a fost acuzat de frauda dupa ce banca pe care o conducea a dat faliment. McCain a fost unul dintre cei cinci senatori care au fost investigati de un comitet al Senatului pentru ca a incercat sa intervina pentru a-l ajuta pe Keating.
Confruntarea de aseara a fost una "town hall", adica o dezbatere in care candidatii raspund intrebarilor cetatenilor. Potrivit BBC, peste sase milioane de americani au trimis intrebari pentru Obama si McCain. Urmatoarea dezbatere televizata va avea loc la 15 octombrie la Universitatea Hofstra din Hempstead, in New York, ultima dinaintea alegerilor prezidentiale din 4 noiembrie.
"Cred ca tonul agresiv nu este potrivit pentru o dezbatere de tipul town hall. Natura unei astfel de dezbateri este ca ambii candidati sa raspunda intrebarilor cetatenilor, care sunt interesati de probleme serioase, nu de lupta dintre cele doua campanii", este de parere Alan Schroeder, autor al cartii "Dezbaterile prezidentiale: 50 de ani de televiziune de mare risc", citat de Bloomberg.
In ceea ce priveste planurile economice ale celor doi candidati, Obama a propus impozite mai mari pentru americanii bogati si reduceri de taxe pentru familiile din clasa mijlocie. De asemenea, candidatul democrat a promis cheltuirea a 60 de miliarde de dolari in 10 ani pentru a repara drumurile si podurile deteriorate, fapt ce ar crea, spune el, doua milioane de noi locuri de munca.
Spre deosebire de acesta, John McCain promite mai putine taxe pentru companii si eliminarea unei taxe pe impozit care a afectat familiile din clasa medie, masuri care ar urma sa fie balansate de o serie de reduceri bugetare.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO