Politică externă

Obama: Salvarea economiei Americii incepe cu clasa de mijloc

14.10.2008, 20:01 13

Planul propus de Obama prevede reduceri de impozite pentru firmele care creeaza locuri de munca si un moratoriu de 90 de zile pentru confiscarea proprietatilor celor care nu-si mai pot plati ipotecile la banci, masuri care vor costa aproximativ 60 de miliarde de dolari. Aceste propuneri sunt o completare la planul de 115 mld. $ pe care Obama l-a prezentat in vara pentru a relansa economia tarii.

"Trebuie sa adoptam urgent un plan de salvare a clasei de mijloc. Nu putem sa amanam salvarea muncitorilor si a familiilor acestora, care nu stiu daca locurile de munca vor mai exista, care nu stiu daca saptamana viitoare isi vor mai putea plati facturile. Trebuie sa le oferim oamenilor ocazia sa isi revina", a subliniat candidatul democrat.
Unul dintre consilierii economici ai lui Obama, Jason Furman, a dat asigurari ca planul va fi subventionat in totalitate, in principal din cresterea impozitelor pe veniturile mari. Planul ar permite familiilor sa retraga 10.000 de dolari din conturile de pensii si facilitarea de imprumuturi imobiliare.
Analistii economici au caracterizat insa planul lui Obama, ca fiind "modest".
"Nu e destul de mare pentru a servi ca un stimul pentru economie. Avand in vedere efectele negative ale crizei la care ma astept, probabil vom vrea mai multa cheltuiala", a declarat Dean Baker de la Centrul de Cercetare Economica si Politica.
Candidatul democrat, care a adoptat o atitudine moderata fata de criza financiara pentru a pregati un plan economic de incredere, a fost in ultimele saptamani tinta unor atacuri dure din partea adversarului sau John McCain.
Candidatul republican l-a acuzat pe Obama ca nu ia in serios criza financiara si, implicit, ca nu se gandeste la americanii care au probleme economice. Prin prezentarea planului sau economic, Obama a aruncat mingea in terenul lui McCain, care urma aseara sa propuna o serie de reduceri de taxe pentru pensionari.
Principalul consilier economic al lui McCain, Doug Holtz-Eakin, a estimat ca planul sau va costa 52,5 miliarde de dolari. Masurile lui McCain vin in continuarea planului propus saptamana trecuta, in valoare de 300 de miliarde de dolari, care prevede cumpararea de catre stat a ipotecilor de la persoanele care nu le mai pot plati.
Echipa senatorului republican a respins planul lui Obama.
"Americanii au auzit o serie de propuneri de la Barack Obama astazi (luni - n.r.), dar nu au auzit si o promisiune de a renunta la cresterea impozitelor", a declarat purtatorul de cuvant al lui McCain, Tucker Bounds, care a adaugat ca marirea taxelor va avea un efect "devastator" in conditiile actualei situatii de pe pietele financiare din SUA.
McCain este in prezent "disperat", comenteaza presa americana, sa recupereze terenul pierdut in fata adversarului sau. Obama se afla ieri, cu o zi inainte de ultima dezbatere prezidentiala, cu sase puncte inaintea adversarului sau, a aratat un sondaj al Reuters/C-SPAN/Zogby.
Cu doar trei saptamani inainte de alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, ambii candidati si-au concentrat campania pe criza financiara, principalul subiect de ingrijorare al americanilor.
Conform unui alt sondaj dat publicitatii ieri, realizat de USA Today/Gallup Poll, 84% dintre americani considera ca situatia economica din SUA nu se va indrepta prea curand, majoritatea nefiind increzatori in faptul ca unul dintre candidati ar putea rezolva criza.
Cu toate acestea, 50% dintre americani au incredere in Obama ca va indrepta situatia economica a tarii, mai arata studiul, in timp ce numai 31 de procente sunt increzatori in McCain. Americanii continua sa fie pesimisti, desi SUA au anuntat un plan de 700 de miliarde de dolari pentru salvarea economiei, iar ieri oficialii au anuntat ieri un pachet de 250 mld. $ pentru sectorul bancar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO