Politică externă

Obama castiga in fata lui McCain, potrivit sondajelor

13.06.2008, 22:25 14

Conform unul sondaj al NBC News/Wall Street Journal, publicat miercuri seara, scorul dintre cei doi era de 47% pentru Obama, senator de Illinois, la 41 de procente ale rivalului sau, senatorul de Arizona, John McCain. Sondajul indica un grad ridicat al increderii in Obama in randul afro-americanilor, hispanicilor, femeilor si al clasei muncitoare.
Cu toate acestea, McCain este situat mai bine in ceea ce priveste sprijinul in randul albilor, unde era un raport de 55% pentru senatorul de Arizona la 35 de procente.
Startul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din patru noiembrie s-a dat dupa ce Barack Obama a reusit saptamana trecuta sa obtina numarul de delegati necesari (2.118) obtinerii investiturii Partidului Democrat in cursa pentru Casa Alba. Rivala sa, Hillary Clinton, cu care s-a luptat mai bine de un an, si-a suspendat la sfarsitul saptamanii campania electorala si a anuntat ca-l sustine pe Obama in competitia pentru mandatul de presedinte.
Candidatul Partidului Democrat la prezidentiale va fi anuntat oficial in luna august la Conventia democrata din Denver, iar cel republican in septembrie la Minneapolis.
Obama a inceput deja o campanie nationala de doua saptamani, a carei tema principala sunt problemele economice ale Statelor Unite ale Americii. El l-a criticat pe McCain pentru dorinta de a continua politica economica "scandaloasa" a lui George W. Bush si a prezentat o serie de solutii pentru aceasta. Cele mai importante sunt reducerile de taxe pentru familiile cu venituri medii, un stimul economic de 50 de miliarde de dolari si marirea ajutorului de somaj.
Acest lucru a fost unul bun pentru Obama, avand in vedere ca 61% dintre respondentii sondajului realizat de NBC News/Wall Street Journal, care au votat pentru Hillary Clinton pana acum, au anuntat ca-l vor alege pe senatorul de culoare, doar 19% intentionand sa voteze cu McCain. O victorie importanta pentru Obama, in urma anuntului sprijinului acestuia de catre Clinton, a fost obtinerea sustinerii electoratului feminin, segment care a fost fidel fostei prime doamne a SUA. Conform unui sondaj al Gallup, publicat la inceputul saptamanii, sustinerea lui Barack Obama in randul electoratului feminin a crescut, ajungand la 13 puncte, spre deosebire de 5 puncte, cat era inainte ca el sa castige investitura democrata.
Sondajul realizat de NBC News indica o victorie mai mare a senatorului de culoare daca va decide sa formeze un tandem cu Hillary Clinton pentru Casa Alba. Un tandem democrat Obama-Clinton va invinge cu 51% la 42 de procente unul republican, alcatuit din John McCain si fostul rival al acestuia din campania electorala, guvernatorul statului Massachusetts, Mitt Romney.
Ambii candidati se afla in proces de alegere a unui coleg de campanie pentru functia de vicepresedinte. Daca McCain a declarat in gluma ca inca mai cauta si apeleaza la serviciile Google pentru a gasi candidatul potrivit pentru un tandem, Obama si-a format deja o echipa in acest sens. Pe lista lui Obama se afla si Hillary Clinton, care are o sustinere mare in randul liderilor democrati. Acestia au declarat de mai multe ori ca experienta lui Clinton ar fi foarte folositoare pentru campania lui Obama.
Candidatul democrat a fost insa nevoit sa renunte la serviciile unui consilier important al echipei insarcinate cu gasirea unui partener de campanie pentru Obama, care a fost acuzat ca ar fi obtinut un imprumut imobiliar in conditii privilegiate. Johnson este fost presedinte al companiei de credite imobiliare Fannie Mae. De cateva zile el este acuzat ca a obtinut conditii privilegiate din partea fostului sau angajator. Miercuri, presa americana a scris ca Johnson a beneficiat in special de manipularea unor conturi ale societatii in 1998, care i-au permis sa incaseze o prima de 1,9 mil. $.
Jim Johnson a participat la selectarea lui John Edwards pentru John Kerry in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO