Politică externă

O imaginatie prea bogata pentru un ziarist

16.05.2003, 00:00 23

Asa acum era de asteptat, concurenta a fost neinduratoare cu New York Times, care a dezvaluit recent ca avea un reporter care scria story-uri inventate, multe preluate de la colegi.
Revista Time publica in ultimul sau numar, un comentariu despre cazul Jayson Blair, dupa ce New York Times a desemnat trei editori si 5 reporteri pentru verificare arhivelor lui Blair. S-a constatat in ce constau fraudele reporterului: inventa comentariile celor intervievati, descria locuri si case in care nu fusese niciodata, cosmarurile unor soldati care nu vorbisera niciodata cu el. cazul Blair aseaza New York Times, citat de Time drept cel mai prestigios cotidian american, in comnpania plagiatorilor: Boston Globe, ai carui comentatori Mike Barnicle si Patricia Smith au demisionat in 1998, in urma unor acuzatii de plagiat; Wall Street Journal, al carui comentator R. Foster Winans a fost condamnat in baza a 59 de acuzatii de frauda , in 1985  pentru ca isi folosea articolele ca sa faca bani la bursa; Washington Post, care a trebuit ca returneze un premiu Pulitzer, in 1981, pentru un articol cu subiect inventat. Fara a face. Fara a incerca sa scuze falsul, revista Time presupune ca la mijloc a fost vorba si de competitia profesionala. Blair, un absolvent al Universitatii Maryland a stat cativa ani pe tusa, in pozitii ziaristice slabe - cartierul general al Politiei si conferinte de presa. Fictiunea l-a propulsat insa in primele pagini ale cotidianului american. Totusi "a sugera ca aceasta patologie este cauzata de stresul meseriei este un lucru nedrept fata de ceilalti 375 de reporteri si editori ai ziarului", conchide Time. Se pare ca Blair a avut un precedent fabulos, pe asa numitul Pinocchio al presei scrise americane - Stephen Glass, devenit celebru cu materialele sale din New Republic, toate inventate. Acum, Glass a dat vocatiei sale o forma mai corecta: a scris o carte, al carei nume este "Fabulistul". Glass declara astazi, senin, citat de Time:" Am o imaginatie de nestapanit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO