Politică externă

O alta fata a lui Winston Churchill

29.11.2002, 00:00 15

Editia electronica a cotidianului britanic The Guardian a publicat sub numele "Fata nestiuta a lui Churchill", un grupaj de extrase din discursuri, scrisori, carti si conversatii ale fostului prim ministru britanic, care dezvaluie o alta fata a acestuia.
The Guardian citeaza o convorbire cu Stalin din octombrie 1944, in care ii propunea liderului sovietic sa pastreze 90% din Romania, urmand ca Marea Britanie sa capete 90% din Grecia, iar Iugoslavia sa fie impartita intre cele doua puteri.
"Nu pretind ca daca as avea de ales intre comunism si nazism, as alege comunismul", marturisea Churchill in 1937, in fata Camerei Comunelor.
Intr-o scrisoare din 1896 adresata mamei sale, el eticheta India drept "o tara pagana, in care oamenii sunt snobi si plictisitori".
"Nu sunt de acord ca indienilor rosii din America sau negrilor din Australia li s-a facut o mare nedreptate prin faptul ca au fost asimilati de  o rasa mai puternica, de o rasa superioara", declara Churchill in 1937 in fata Comisiei Regale a Palestinei.
"Poate ca sistemul lui Hitler nu este unul placut, dar trebuie sa-i admirati infaptuirile patriotice. Daca tara noastra ar fi infranta, sper sa gasim un conducator la fel de admirabil pentru a ne reda curajul si a ne conduce sa ne reluam locul printre natiuni", scria el in "Great Comtemporaries", in 1937.
Intr-un articol publicat de Illustrated Sunday Herald in 1920, Churchill vorbeste despre o conspiratie mondiala a evreilor care ar intentiona sa rastoarne ordinea sociala. "Evreii s-au aflat la originea tuturor miscarilor subversive din secolul al XIX-lea, iar acum au pus stapanire cu totul pe poporul rus", sustine el, referindu-se la bolsevism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO