Politică externă

Noi violente in Franta, la un an de la revolta suburbiilor

30.10.2006, 17:58 59

Premierul Frantei Dominique de Villepin va prezida astazi o reuniune de urgenta a guvernului pe tema securitatii din mijloacele de transport in comun dupa ce un autobuz a fost incendiat in orasul Marseille, la comemorarea unui an de la revoltele din suburbiile oraselor franceze, iar o femeie in varsta de 26 de ani a fost grav ranita.
Autobuzul a fost incendiat de catre doi adolescenti care au aruncat lichide inflamabile in interiorul autovehiculului.
Acest incident face parte dintr-o serie de atacuri asupra mijloacelor de transport in comun, care au avut loc in ultimele zile, pentru a marca implinirea unui an de la moartea a doi adolescenti imigranti in timp ce fugeau de politie, fapt ce a declansat si violentele de anul trecut.
"Dominique de Villepin isi exprima indignarea fata de actul de violenta. Au fost luate toate masurile pentru arestarea celor vinovati. Premierul condamna vehement atacurile asupra mijloacelor de transprt in comun, aceastea punand in pericol viata soferului si a pasagerilor, si actele de delincventa ce au avut loc in ultimele zile", arata un comunicat emis de catre biroul premierului. Ministrul de interne, Nicolas Sarkozy, a declarat ca a oferit autoritatilor din Marseille toate resursele necesare pentru arestarea autorilor acestui "incalificabil act criminal".
Si presedintele Frantei, Jacques Chirac, a reactionat vizavi de incidentul de la Marseille. Acesta a declarat ca isi exprima oroarea fata de acest atac oribil si a asigurat familia victimei ca "cei vinovati vor fi adusi in fata justitiei si pedepsiti cu cea mai mare severitate".
Autobuzul incendiat facea legatura intre centrul orasului si suburbiile nordice, cunoscute pentru actele de violenta ce au loc frecvent. Un oficial al politiei din Marseille a declarat ca desi orasul nu este capitala Frantei, poate genera violente la fel de grave ca si cele din Paris.
Cel putin sase autobuze au fost incendiate saptamana trecuta in Franta, sase persoane au fost ranite, peste 40 arestate, iar politia a fost nevoita sa desfasoare efective suplimentare la Paris pentru a preintampina o agravare a situatiei. Totusi, politia franceza nu
s-a declarat prea ingrijorata, calificand noaptea trecuta drept una "relativ linistita". "Exista acte de violenta, dar nu se compara cu cele de anul trecut", a declarat un politist.
In dimineata zilei de sambata aproape 1.000 de persoane au participat la un mars in memoria celor doi adolescenti care si-au pierdut viata electrocutati in 2005, ambii provenind din familii de imigranti.
Moartea celor doi si declaratiile martorilor de la acea vreme, conform carora adolescentii erau urmariti de politie, au declansat trei saptamani de violente in suburbiile Parisului.
Violentele s-au extins insa repede pe tot cuprinsul Frantei, transformandu-se in cele mai grave proteste dn ultimii 40 de ani, adica de la violentele studentesti din 1968. In timpul violentelor intre imigrantii, in mare parte nord-africani si politie, peste 10.000 de masini si 300 de cladiri au fost incendiate. Manifestantii de sambata purtau tricouri pe care era inscriptionat mesajul "moarte pentru nimic". Mesajul parea a fi transmis autoritatilor care au declarat ca au alocat fonduri de 420 de milioane de euro pentru a imbunatati viata celor din suburbii.
Insa majoritatea celor care locuiesc in suburbii au declarat ca somajul, discriminarea, alienarea tinerilor din sanul comunitatii au ramas probleme la fel de grave ca si anul trecut. In unele zone locuite de imigranti rata somajului depaseste 40%, adica de patru ori mai mare decat la nivel national.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO