Politică externă

New Orleans este evacuat de tot inaintea trecerii uraganului Gustav: "Daca decideti sa ramaneti, veti fi singuri"

01.09.2008, 22:50 14

"Anunt astazi evacuarea obligatorie a orasului New Orleans, care va incepe la ora 08.00 (ieri la 16.00 ora Romaniei, n.n.) in partea de vest", a declarat Nagin intr-o conferinta de presa. "Vrem toata lumea (...) vrem o evacuare de suta la suta. Daca decideti sa ramaneti, veti fi singuri", a spus el. "Este cea mai puternica dintre furtuni, aceasta este atat de puternica si castiga in intensitate tot mai mult, incat nu sunt sigur ca am mai vazut asa ceva", a explicat el. Gustav este cotat in prezent la intensitatea trei, aceeasi pe care a avut-o si uraganul Katrina in urma cu trei ani, cand a distrus complet New Orleans, iar aproape 2.000 de oameni si-au pierdut viata. Pagubele provocate acum trei ani de uraganul Katrina in SUA sunt estimate la peste 80 de miliarde de dolari, iar acum autoritatile se asteapta la efecte similare. Totusi, autoritatile se arata mai pregatite pentru dezastru ca in urma cu trei ani, cand administratia Bush a fost acuzata ca a reactionat tardiv in favoa-rea populatiei.
Primarul Ray Nagin s-a aratat surprins ca mai putin de jumatate dintre locuitorii orasului aflat la Golful Mexic au parasit orasul in pofida avertismentelor. "Infruntarea furtunii ar fi una dintre cele mai grave erori pe care o puteti face in viata voastra", a avertizat el. Ray Nagin a declarat ca politia, pompierii si alt personal de urgenta vor fi detasati in afara orasului, spre zone mai sigure. O echipa de mai putin de 50 de muncitori municipali va ramane, potrivit autoritatilor.
Pana ieri, uraganul Gustav a provocat moartea a 85 de persoane in Caraibe, inainte de a se abate sambata asupra Cubei, provocand pagube si raniti. Aproximativ 190.000 de persoane au fost evacuate in provincia cubaneza Pinar del Rio din vestul tarii, plasata in stare de alerta maxima inaintea trecerii uraganului Gustav, potrivit agentiei Prensa Latina. Peste 100 de adaposturi au fost amenajate pentru primirea familiilor din zonele expuse. Aceste regiuni risca sa fie inundate si au fost evacuate ca masura de precautie, potrivit aceleiasi surse. Gustav a crescut in intensitate sambata, devenind uragan de categoria a treia. Haiti a fost pana acum cel mai afectat stat. Furtuna a strabatut aceasta tara, provocand moartea a 51 de persoane, disparitia altor sapte si ranirea altor 22, precum si importante pagube materiale, potrivit bilantului de joi al protectiei civile. In Republica Dominicana, furtuna a provocat moartea a opt persoane, toate membre ale aceleiasi familii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO