Politică externă

Nemtii il vor pe Barack Obama presedintele SUA

25.07.2008, 19:35 9

Zeci de mii de germani il asteptau aseara pe Barack Obama sa tina un discurs in centrul Berlinului, in cadrul vizitei sale in Germania, prima destinatie a turneului in Europa a candidatului democrat pentru Casa Alba.
Obama, primul candidat la alegerile prezidentiale din istoria Statelor Unite care efectueaza un turneu in Europa, va merge astazi in Franta, urmand ca maine sa viziteze Marea Britanie.
Conform corespondentilor BBC, principalul scop al turneului international al senatorului de Illinois, care a fost primit de cancelarul Angela Merkel, este eliminarea imaginii sale de candidat fara experienta in domeniul politicii externe.
Discursul lui Barack Obama urma sa aiba loc aseara langa Columna Victoriei din Parcul Tiegarten in centrul capitalei. Zeci de mii de persoane erau asteptate sa vina sa-l asculte pe Obama al carui discurs urma sa fie transmis in direct la televiziunea germana. Ultimele sondaje arata ca Obama este foarte popular in randul germanilor, unde trei patrimi dintre acestia isi doresc sa devina noul presedinte al SUA.
Coloana Victoriei a fost aleasa pentru discursul candidatului democrat dupa esecul echipei sale de campanie in a "inchiria" Poarta Brandenburg, simbolul reintregirii Germaniei. Cea care s-a opus a fost insa Merkel, care a apreciat ca "este un loc unde vorbesc presedintii si nu candidatii".
Poarta a fost vizitata de-a lungul timpului de diferiti presedinti americani, printre acestia numarandu-se John F. Kennedy in 1963 sau Ronald Reagan, care i-a cerut in 1987 presedintelui rus Mihail Gorbaciov sa "darame acest zid" (al Berlinului langa care a stat Poarta timp de zeci de ani, n.n.).
Masurile de securitate care au fost luate cu ocazia vizitei candidatului democrat sunt demne de un adevarat presedinte, numai Coloana Victoriei fiind pazita de aproximativ 700 de politisti. Cu toate acestea, incidentele nu au fost excluse.
Cu o zi inainte de sosirea la Berlin a lui Obama, un barbat a fost arestat deoarece a trecut cu masina prin zona din jurul monumentului in care Obama urma sa tina discursul si unde a aruncat cu vopsea. De asemenea, ieri hotelul in care era cazat senatorul american a fost evacuat din cauza gasirii unui pachet suspect.
In contextul stransei campanii electorale din Statele Unite, cancelariile occidentale s-au intrebat ce fel de administratie (democrata sau republicana) le-ar fi cel mai de folos. In ceea ce priveste planurile lui Barack Obama, parerile sunt impartite. Franta si Germania sunt ingrijorate in ceea ce priveste angajamentul luat de Obama in Afganistan, cele doua tari dorind limitarea trupelor straine in teritoriul afgan.
Pe de alta parte, Berlinul si Parisul, spre deosebire de Marea Britanie, sunt favorabile masurilor economice protectioniste ale candidatului democrat.
Conform lui Matthew Lynn de la Bloomberg, Obama intruchipeaza tot ce-si doresc europenii: e deschis, optimist si elocvent, spre deosebire de presedintele George W. Bush, care este perceput ca fiind arogant, grosolan si ignorant.
Fran?ois Lafond, directorul biroului German Marshall Fund din Paris, considera ca este dificil sa se raspunda la intrebarea ce va fi schimbat in relatia dintre Europa si SUA daca va fi ales presedinte Obama, avand in vedere ca si rivalul sau, republicanul John McCain, are sanse.
Cu toate acestea, Laford este de parere ca abordarea situatiei din Irak si Afganistan se va schimba, mai ales ca Obama a declarat ca doreste suplimentarea numarului de soldati in cel de-al doilea teatru de razboi, iar unele tari precum Germania nu doresc acest lucru.
De asemenea, analistul atrage atentia asupta faptului ca nu numai scena politica din SUA se va schimba, dar si cea din UE, avand in vedere ca la anul vor fi alegerile europarlamentare si alegeri generale in Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO