Politică externă

Neliniste in Occident dupa decizia Turciei de a ataca Irakul

19.10.2007, 21:13 19

Mii de manifestanti kurzi s-au adunat ieri dimineata in fata sediului ONU din capitala Kurdistanului irakian, Erbil, unde au cerut solutionarea pe cale pasnica a problemei.
"Nu vrem solutii militare, ci diplomatice. Cerem Guvernului irakian si comunitatii internationale sa ne apere de amenintarea turca", se arata intr-o scrisoare pe care organizatorii au trimis-o la sediul ONU.
Parlamentul Turciei a aprobat miercuri cererea Guvernului de la Ankara de incepere a unor incursiuni in nordul Irakului, in cazul in care este necesar, pentru combaterea militantilor PKK.
Uniunea Europeana a cerut Turciei sa respecte integritatea teritoriala a Irakului.
"Este esential ca Turcia sa continue sa abordeze aceasta problema prin cooperarea cu autoritatile de resort. Uniunea Europeana si Turcia au reiterat de fiecare data ca vor respecta independenta, suveranitatea, unitatea si integritatea teritoriala a Irakului ", a declarat Krisztina Nagy, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.
In vederea ajungerii la o solutie in aceasta problema, Guvernul regional kurd din nordul Irakului a cerut un dialog direct cu Ankara.
"Guvernul regional kurd cere un dialog direct cu Ankara despre toate problemele de interes comun, printre care si cele referitoare la PKK. O incursiune ar fi nociva pentru intreg Irakul, Turcia si Orientul Mijlociu ", se arata intr-un comunicat oficial al autoritatilor kurde din Irak.
Presedintele Siriei (tara vecina cu Turcia si Irak), Bashar al-Assad, a declarat la Ankara ca va sprijini o eventuala interventie a armatei turce in Irak impotriva bazelor rebelilor kurzi, apreciind ca o asemenea operatiune decurge dintr-un drept legitim al Turciei.
"Sprijinim deciziile care sunt pe ordinea de zi a Guvernului turc in ceea ce priveste lupta impotriva terorismului si a activitatilor teroriste", a aratat acesta in timpul unei conferinte de presa la care a participat impreuna cu omologul sau turc, Abdullah Gul.
Liderii kurzi au avertizat in mai multe randuri Turcia, cerandu-i sa nu atace Irakul, deoarece o asemenea actiune ar duce la destabilizarea regionala.
"Turcii stiu foarte bine ca o incursiune pe teritoriul altei tari contravine legilor internationale si constituie o incalcare a suveranitatii nationale, care ar distruge stabilitatea regionala", a atras atentia Jamal Abdullah, purtatorul de cuvant al Guvernului din Kurdistanul irakian.
In ultimele zile, pretul petrolului a atins valoarea record de 89 de dolari pe baril, pe fondul temerii unei incursiuni militare iminente in nordul Irakului.In ceea ce priveste reactia autoritatilor de la Bagdad, acestea nu au prezentat inca o pozitie oficiala.
Statele Unite au cerut in nenumarate randuri Turciei sa nu trimita trupe in nordul Irakului. George W. Bush a reiterat rugamintea intr-un discurs imediat dupa ce Parlamentul turc a anuntat aprobarea motiunii.Cu toate acestea, Pentagonul a asigurat ca Turcia nu se grabeste sa atace nordul Irakului.
"Turcia nu se grabeste sa lanseze o incursiune militara in nordul Irakului impotriva rebelilor kurzi, care ar avea consecinte enorme atat pentru Ankara, cat si pentru Washington", a apreciat purtatorul de cuvant al Pentagonului.
Intre Turcia si SUA exista un alt conflict, generat de intentia Statelor Unite de a recunoaste genocidul armean din timpul Primului Razboi Mondial. Acest lucru a facut ca Turcia sa fie reticenta la rugamintile Statelor Unite de a nu trimite trupe in nordul Irakului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO