Politică externă

Nehotaratii decid cancelarul Germaniei

19.09.2005, 19:50 19

Aproape 62 de milioane de germani au fost chemati ieri la urne pentru a-l alege pe noul cancelar care va conduce Germania in urmatorii patru ani.

Rezultatele partiale ar urma sa fie cunoscute astazi, dar ultimele sondaje ii dadeau castigatori pe crestin-democratii Angelei Merkel, care ar deveni prima femeie din istoria Germaniei care ar accede in fotoliul de cancelar.

Potrivit ultimelor sondaje, CDU/ CSU, partidul Angelei Merkel, ar urma sa primeasca intre 41 si 42% din voturi, iar aliatii lor, liberalii din FDP, intre 6 si 7%. Social-democratii cancelarului, inca in exercitiu, Gerhard Schroeder erau cotati in sondaje cu 33-35 de procente, in vreme ce aliatii lor ecologistii inregistrau intre 6-7% din optiuni.

Partidul stangii, construit pe trunchiul fostului partid comunist din Germania de Est, intra si el in Bundestag avand 8,5% in intentiile de vot.

Toate partidele au sperat ieri in votul nehotaratilor, nu mai putin de o treime dintre cei cu drept de vot - lucru care le-a dat sperante oamenilor lui Gerhard Schroeder aflati la sapte procente in urma crestin-democratilor. Toate datele din ultimele zile au aratat ca nici una dintre coalitii nu va obtine majoritatea in Bundestag, de aici lungi discutii despre ipoteza ca CDU si SPD sa guverneze impreuna - ar fi pentru a doua oara in istoria Germaniei postbelice.

Prezenta la vot a fost mare ieri, la doua ore dupa pranz 42% dintre alegatori exercitandu-si dreptul de vot dintre cetatenii cu drept de vot pana la ora locala 14.00.

Insotita de sotul sau, Angela a votat ieri intr-un birou electoral din Berlin, in vreme ce Schroeder a votat la Hanovra. Zambitor, alaturi de sotia sa Doris Schroeder-Kopf, el a votat fara sa faca declaratii.

Cu o zi inainte de vot, Merkel a incercat sa-si majoreze avantajul.

Ea s-a adresat alegatorilor spunandu-le ca daca rezultatele vor fi stranse, atunci SPD isi va incalca promisiunea si va incerca sa ramana la putere cautand sustinerea Partidului Radical de Stanga, care include fosti comunisti din Est.

Joschka Fischer, liderul Verzilor, parteneri de coalitie cu cancelarul Gerhard Schroeder, a ripostat, declarand ca CDU este "orb si iresponsabil" atunci cand sustine ca va bloca aderarea Turciei la UE.

La randul sau, Schroeder l-a atacat pe candidatul lui Merkel la functia de ministru al finantelor, Paul Kirchhof, afirmand ca ideea acestuia privitoare la un impozit fix pe venit de 25% ar conduce la conflicte sociale si i-ar transforma pe germani in cobai ai unei teorii economice. Crestin-democratii au iesit la atac, afirmand ca actualul Guvern are un plan ascuns de a mari impozitele pentru a acoperi deficitul major din finantele publice.

Multi dintre liderii europeni si-ar dori-o pe Merkel in fotoliul de cancelar, in vreme ce altii l-ar prefera in continuare pe Schroeder. Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, a declarat ca ar fi "minunat" ca Angela Merkel sa castige alegerile in Germania, exprimand o parere impartasita larg la Bruxelles si in multe capitale europene, comenteaza Financial Times, in editia sa electronica de vineri. Presedintia britanica a UE mizeaza pe participarea lui Merkel la un summit neoficial de la Londra, luna viitoare, in speranta ca aceasta va da un impuls dorintei de reforma economica ce bate pasul pe loc. Indiferent ce ar afirma public premierul britanic Tony Blair, relatia sa cu cancelarul german s-a deteriorat mult in urma razboiului din Irak si a disputelor privind Constitutia si bugetul european.

Pentru Jose Manuel Barroso, pre-sedintele Comisiei Europene, Merkel ar putea fi un aliat valoros pentru proiectele sale de reforma economica.

"O victorie a lui Merkel va schimba lucrurile in mod radical", a estimat un oficial cu rang inalt din Comisie.

La randul sau, premierul italian Silvio Berlusconi este de parere ca o victorie a lui Merkel ar putea duce la o reevaluare, in bine, a relatiei dintre tara sa si Germania. Tari mai mici din UE s-au simtit incurajate de promisiunea lui Merkel de a reinnoi reputatia Germaniei de aparatoare a intereselor lor, iar alegerea ei este dorita de partidele de centru-dreapta din Polonia, care spera sa soseasca la putere curand. Polonezii spera ca avand personal experienta comunismului in Germania de Est, Merkel va fi mai putin apropiata de Rusia decat actualul cancelar. Dimpotriva, infrangerea lui Schroeder ar fi regretata la Paris si Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO