Politică externă

Nazarbaev este in fata unor noi acuzatii de coruptie din partea ginerelui aflat in exil

23.07.2008, 19:20 31

Noi acuzatii impotriva presedintelui kazah, Nursultan Nazarbaev, au venit din partea fostului sau ginere, miliardarul Rahat Aliev, aflat acum in exil in Austria.
Aliev sustine intr-un interviu publicat ieri de Wall Street Journal ca fostul sau socru gireaza coruptia din Kazahstan, complicand astfel eforturile Statelor Unite de a-si imbunatati relatiile cu aceasta tara.
Kazahstan este una din cele mai vanate tari pentru bogatele sale resurse de petrol, care au ajutat la dezvoltarea tarii dupa desprinderea sa din URSS.
Nursultan Nazarbaev este presedintele Kazahstanului din 1989, iar in 2005 a fost reales in fruntea statului pentru un nou mandat cu peste 90% dintre voturi. In 2007, parlamentul a votat prelungirea mandatului presedintelui pe un termen nelimitat. Nazarbaev a fost acuzat de-a lungul timpului ca a concentrat puterea in mainile sale si a impartit functii apropiatilor sai. De altfel, Aliev a fost ministru in guvernul kazah, iar dupa ce a cazut in dizgratia presedintelui a divortat si s-a refugiat in Austria.
Acum, Aliev a reluat acuzatiile potrivit carora Nazarbaev a deturnat miliarde de dolari din fondurile publice si a luat comisioane de la companiile care fac afaceri in tara sa.
Potrivit Forbes, fiica cea mica a presedintelui kazah Dinara si sotul ei Timur Kulibaiev au fiecare cate o avere de 2,1 mld. dolari. Timur Kulibaiev a ocupat o pozitie de conducere la KazMunaiGaz, companie care a achizitionat anul trecut Rompetrol de la Dinu Patriciu pentru 2,7 milioane de dolari. Romania este unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Kazahstanului, din 15 companii mixte, 9 fiind in colaborare cu Romania. Nazarbaev a venit la Bucuresti la inceputul acestui an, unde a fost primit cu toate onorurile de presedintele Traian Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO