Politică externă

Mubarak ţine cu dinţii de putere, dar egiptenii nu vor avea linişte până nu îl văd plecat

Autor: Traian Terzianm

07.02.2011, 23:48 16

Discuţiile dintre guvernul egiptean şi grupurile din opoziţie cuprivire la soluţionarea crizei politice nu au reuşit să opreascăprotestele din centrul oraşului Cairo, scrie BBC News.

Grupurile de protestatari, care manifestează în Piaţa Tahrir dedouă săptămâni, spun că nu vor să plece decât atunci cândpreşedintele Hosni Mubarak va renunţa la conducerea ţării.

Discuţiile care au avut loc între grupurile din opoziţie şimembri ai guvernului cu scopul de a rezolva situaţia politică carea paralizat ţara şi care a dus la moartea a aproximativ 300 deoameni nu au avut rezultate concrete, în condiţiile în care Mubaraka declarat că vrea să îşi ducă la bun sfârşit mandatul depreşedinte.

Guvernul a oferit o serie de concesii care nu au au fost însăconsiderate destul de profunde pentru a satisface cererileopoziţiei. Vicepreşedintele Omar Suleiman a purtat negocieri cuşase grupări din opoziţie printre care şi organizaţia tinerilor şigruparea Frăţia Musulmană.

Fiind sprijit de Statele Unite, Suleiman a fost de acord cuopoziţia în cazul înfiinţării unui comitet care să studieze,printre altele, şi modificarea constituţiei. Majoritatea populaţieidin Egipt este însă sceptică cu privire le intenţiile guvernuluideoarece Suleiman este aliatul lui Mubarak de foarte mult timp şiîl consideră drept parte integrantă a regimului pe care îl vreaînlăturat.

Laureatul Premiului Nobel Mohamed ElBaradei, care la începutulprotestelor a fost văzut drept principalul candidat al opoziţieiegiptene pentru postul de preşedinte, nu a fost invitat la discuţiişi a declarat că negocierilor le lipseşte credibilitatea. "Procesuleste opac. În acest moment nu se ştie cine cu cine vorbeşte", aspus ElBaradei.

Guvernul a decis că schimbările propuse constituţiei, care înprezent favorizează Partidul Naţional Democratic aflat la putere,vor intra în vigoare în prima săptămâna din luna martie. Printremăsuri s-au mai numărat eliberarea din detenţie a activiştilor,libertatea presei, acces fără restricţii la reţeaua de internet şitelefonie mobilă şi renunţarea la starea de urgenţă. "Egiptul nu vareveni la ceea ce a fost", a declarat Barack Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO