Politică externă

Momentul adevarului: ciocnirea cu Garzile Republicane langa Bagdad

26.03.2003, 00:00 37

Fortele anglo-americane pregateau aseara asaltul terestru asupra Bagdadului intetindu-si bombardamentele asupra periferiilor Capitalei.
Potrivit Washington Post, rezultatul primei confruntari cu Garzile Republicane masate la sud-vest de Bagdad, va fi decisiv pentru durata razboiului intrucat pana acum fortele aliate s-au confruntat cu unitati ale armatei regulate de dimensiuni mici.
Pana acum, fortele americane s-au confruntat, in desert, cu unitati ale armatei regulate sau cu unitati de mici dimensiuni ale militiilor irakiene. Pentru prima data, militarii americani vor intra in lupta cu cele mai bine pregatite unitati irakiene, in zona Vaii Eufratului, avand o populatie densa si vegetatie bogata.
Aproximativ 40.000 de militari, apartinand ambelor tabere, se pregatesc sa lupte la numai cativa kilometri vest de Bagdad, iar analistii militari apreciaza ca, daca Irakul intentioneaza sa foloseasca arme chimice in actualul razboi, o va face cu aceasta ocazie.
Fortele americane au doua posibilitati: fie sa exploateze la maximum avantajele puterii de foc si sa atace un adeversar care ascunde armament greu in zone populate - ceea ce ar provoca un mare numar de victime si ar reprezenta o infrangere in campania mediatica americana -, fie sa lanseze atacuri precise, folosind elicoptere care zboara la joasa altitudine si trupe terestre - ceea ce ar spori numarul pierderilor.
Trupele americane se aflau, ieri, la mai putin de 80 de kilometri de tinta finala intre orasele siite Najdaf si Kerbala, potrivit corespondentilor de razboi care insotesc divizia a treia americana. Expertii militari britanici au afirmat ca avangarda urma sa ia, aseara, pozitii in jurul orasului, dupa care sa astepte sosirea grosului armatei care intampina inca rezistenta in sudul tarii. "Luptele cele mai grele urmeaza sa aiba loc", a declarat generalul Richard Myers, seful Statului Major interarme.
O puternica furtuna de nisip limita vizibilitatea si marja de manevra a trupelor in desertul irakian. In sud, operatiunile diviziei 101 aeropurtate care dispune mai ales de elicoptere de atac Apache si-a intrerupt inaintarea din cauza vantului care atingea 93 de kilometri pe ora. Un oficial american a confirmat ca, dupa elicoptere de lupta au fost date disparute.
Ieri, Bagdadul, oras foarte intins cu aproape cinci milioane de locuitori era acoperit de nori grosi de fum provenit de la petrolul care ardea in gropile sapate in jurul orasului. Pentru a ascunde aviatiei aliate tintele vizate, trupele lui Saddam au incendiat aceste puturi petroliere.
Progresul fortelor anglo-americane s-a facut, cel putin pana acum, cu pretul abandonarii, in mainile irakienilor a unor orase intregi din sud, unde coalitia a intampinat o rezistenta inversunata.
Tupele aliate au lansat ieri un atac puternic asupra bastionului irakian din Nassiryah, pe malul Eufratului la 350 de kilometri de Bagdad. Atacul a inceput cu bombardamente masive dupa care o coloana de tancuri Abraham si doua coloane de tancuri de asalt amfibii sustinute de elicoptere de atac Cobra au luat pozitie in jurul orasului.  Corespondentii de razboi aflati in mijlocul trupelor aliate au afirmat ca peste 100 de cadavre de irakieni, imposibil de stiut daca erau civili sau militari, si zeci de masini distruse erau vizibile la iesirea din Nassiryah in drum spre Bagdad. Potrivit unui oficial americani 40 de soldati irakieni raniti au fost facuti prizonieri. Dupa atacul aviatiei si al artileriei  o coloana de aproximativ 4.000 de puscasi marini, care era blocata de doua zile pe Eufrat de rezistenta indarjita a irakienilor, a patruns in oras la adapostul blindatelor dupa care a trecut raul si Canalul Saddam indreptandu-se spre Bagdad. La circa 25 de kilometri nord de Nasiriyah, drumul urmat de trupele americane a fost vizat de tiruri incrucisate iar grupari mobile irakiene hartuiau convoiul. Artileria americana, desfasurata la aproximativ cinci kilometri mai la sud, a intrat in actiune, in timp ce avioanele de vanatoare au acordat sprijin aerian. Trupele aliate au suferit pierderi importante la Nasyriah dar comandantii militari n-au dezvaluit dimensiunea pierderilor.

Basra - tinta militara
Rezistenta puternica din Basra, al doilea oras ca marime din Irak, i-a determinat pe responsabilii britanici sa declare, ieri, orasul tinta militara, dupa ce irakienii au incercat o regrupare de forte. Britanicii au impiedicat o tentativa de iesire din oras a unei coloane de 50 de tancuri irakiene, iar aviatia a bombardat intens zonele de est si vest ale orasului. Anterior, fortele aliate anuntasera ca doreau sa evite luptele in interiorul orasului Basra iar fortele aliate sa continue deplasarea spre nord.
In nordul Irakului, fortele americane au bombardat timp de 24 de ore orasul petrolier Kirkuk, un posibil semn al deschiderii celui de-al doilea front.
Responsabilii britanici au afirmat, ieri, ca tactica de gherile folosita de irakieni nu pune capat ofensivei dat ar putea-o intarzia mult. De pilda, la trei zile dupa ce anuntasera triumfatori "eliberarea" orasului-port Um Qasr, infanteristii britanici si americani inca se mai luptau ieri dimineata cu irakienii orasul intrand sub controlul total al aliatilor abia spre pranz.
Oficialii de la Pentagon si-au exprimat indignarea fata de tacticile utilizate de fortele militare irakiene, potrivit site-ul Sky News.
Americanii spun ca soldatii irakieni se prefac ca se predau, folosesc steaguri albe pentru a atrage fortele coalitiei in ambuscade, dupa care deschid focul. Ieri, un comunicat al televiziunii irakiene atribuit lui Saddam Hussein a cerut triburilor irakiene de beduini sa inceapa un razboi de gherila impotriva fortelor alglo-americane.
La Washington, un responsabil american a declarat ca SUA se tem ca responsabilii irakieni vor folosi arme chimice impotriva fortelor aliate care se apropie de Bagdad. Potrivit mai multor canale americane de televiziune irakienii au stabilit o "linie rosie" in jurul capitalei si au autorizat unitatile Garzii Republicane sa utilizeze armele chimice daca linia va fi trecuta.

SUA cer siitilor sa nu se implice
Statele Unite le-au cerut combatantilor din opozitia siita irakiana sa nu se implice in operatiunile militare impotriva fortelor lui Saddam Hussein, a declarat, ieri, la Teheran, liderul principalei organizatii siite pro iraniene.
Consemnul pentru populatia irakiana, privind neimplicarea in lupte, "este valabil si pentru combatantii siiti", a declarat seful Adunarii supreme a revolutiei islamice din Irak (ASRII), ayatollahul Sayed Mohammad Baqer Hakim.

Locuitorii din Bagdad, scuturi umane
Autoritatile irakiene ii impiedica pe locuitorii din Bagdad sa se refufieze, in ciuda bombardamentelor din ce in ce mai intense a afirmat, ieri, un refugiat  ajuns la granita irakiani-iordaniana. Acesta a spus ca, pentru a parasi orasul este nevoie de un permis special eliberat de autoritati. In acelasi timp, agentii CIA care il urmaresc pe Saddam Hussein cred ca acesta s-ar afla intr-un buncar tot in Bagdad, unde este tratat de medici militari, au anuntat surse din cadrul serviciilor de informatii americane, potrivit editiei de ieri a USA Today.
"Stim ca l-am lovit pe Saddam Hussein si ca a fost ranit" saptamana trecuta, in timpul unui atac cu rachete si cu bombe asupra unei locuinte din sudul Bagdadului, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de informatii americane.
 Pe de alta parte, Irakul dispune de suficiente alimente si medicamente pentru a rezista unui razboi de sase luni, a afirmat, ieri, ministrul irakian al Informatiilor, Mohammed Said Al-Sahhaf. El a adaugat ca de la Bagdad au plecat convoaie de camioane care transporta provizii spre orasele Basra si Nasiriyah. "In urmatoarele luni, oamenii vor avea posibilitatea de a isi apara tara", a spus el. autoritatile irakiene.

Pierderile
Trupele aliate din Irak au ucis, in cursul ultimelor doua zile, aproximativ 500 de irakieni, in sudul tarii, a declarat, ieri, un comandant amercian, citat de Sky News. Conform sergentului major KIenneth Preston, din cadrul Corpului V de armata, trupele americane au fost atacate de numeroase tancuri irakiene, armament antiaerian, in imprejurimile orasului Najaf.
De cealalta parte ministrul iranian al Informatiilor, Mohammed Saeed al-Sahaf a declarat, ieri, ca atacurile anglo-americane au provocat moartea a 16 irakieni si ranirea altor 95, in ultimele 24 de ore. Potrivit ministrului, irakienii au ucis opt militari ai trupelor "invadatoare", au distrus trei vehicule blindate pentru transportul trupelor si au doborat trei elicoptere americane.
Vicepremierul irakian, Tarek Aziz a afirmat ieri ca presedintele Saddam Hussein controleaza deplin armata si teritoriul tarii. Referindu-se la declaratiile anglo-americane, potrivit carora tupele aliate vor ataca in curand Bagdadul, Aziz a afirmat ca trupele coalitiei vor fi intampinate intocmai ca si in sudul Irakului. "Vor fi primiti intocmai ca in Umm Qasr, al Faw si Nasiriyah".

Incidente pe frontul diplomatic
Relatiile dintre Rusia si Statele Unite s-au tensionat la inceputul saptamanii, dupa ce Moscova a cerut convocarea unei reuniuni privind Irakul a Consiliului de Securitate iar Washingtonul a reluat acuzatiile privind livrarea de echipamente militare ruse in Irak.
SUA au respins dezmintirile oferite de Moscova, purtatorul de cuvant al Casei Albe Ari Fleicher afirmand ca serviciile sectere americane au "probe concrete" potrivit carora companiile din Rusia au furnizat Irakului "asistenta si echipamente interzise", printre care se numara echipamente de bruiere a sistemelor GPS, binocluri pentru vedere pe timp de noapte si arme antitanc.
Presedintele rus Vladimir Putin a respins el insusi aceste acuzatii in cursul unei convorbiri telefonice cu George W. Bush. iar subiectul a fost reluat, ieri, intr-o alta convorbire telefonica dintre ministrul rus de externe Igor Ivanov si Colin Powell. Potrivit unei declaratii a Ministerului rus de Externe, "partea rusa afirma ca si-a respectat cu fidelitate angajamentele internationale", neexistand nici o dovada care sa confirme asertiunile americane.
Un alt semn al tensiunilor dintre cele doua tari a aparut, la sfarsitul saptamanii trecute, cand doua avioane de lupta ruse au urmarit un aparat de spionaj american, despre care Moscova a afirmat ca s-a apropiat prea mult de granita rusa.
In plus, Rusia si-a exprimat si ingrijorarea legata de situatia intereselor sale economice dupa razboiul din Irak, iar ministrul de externe Igor Ivanov a declarat ca toate contractele incheiate de companiile petroliere ruse au fost semnate in mod legal si trebuie respectate.
La randul ei, Franta si-a reluat acuzatiile dure la adresa SUA. "Nici un stat nu se poate erija in gardian al lumii. (...) Presedintele Chirac a aratat ca  nu va sustine nici o rezolutie care ar da o legimimitate operatiunilor militate", a declarat seful diplomatiei franceze Dominiq de Villepin. Declaratia sa a primit replica din partea secretarului de stat Colin Powell care a afirmat ca "nu avem nevoie de mai multa legitimitate pentru ceea ce facem."
Nici reatiile SUA cu Turcia nu mai sunt atat de bune decat in urma cu cateva luni.
Secretarul de Stat american, Colin Powell, s-a vazut obligat sa insiste ca Turcia sa nu puna in practica intentia de a trimite soldati in nordul Irakului, unde traieste o majoritate kurda. In sfarsit, reprezentantii unor tari membre ale Ligii Arabe, reuniti la Cairo, au cerut "retragerea imediata" a fortelor americano-britanice din Irak. Premierul britanic Tony Blair se va intalni, astazi, la Washington, cu George W. Bush pentru a examina situatia de pe front. Presa americana a anuntat ieri ca liderul de la Casa Alba va cere Congresului suplimentarea cu 63 de miliarde de dolari a fondurilor destinate razboiului care se anunta mai lung decat se prevedea initial.

Romaniei nu-i este indiferent ce se intampla
Presedintele Ion Iliescu a afirmat, ieri, ca Romania nu este indiferenta fata de evolutia razboiului din Irak. Intrebat daca Romania va sustine coalitia antiirakiana, indiferent de ceea ce se va intampla in Irak, Ion Iliescu a raspuns: "Nu indiferent de ce se intampla". El a precizat, in prima sa declaratie pe aceasta tema, de la declansarea razboiului in Irak, ca nimeni nu agreeaza calea razboiului. Iliescu a mai spus ca, de aceea, Romania a sustinut pozitia comuna a UE. Pe de alta parte, ministrul de externe Mircea Geoana a discutat cu omologul sau german Joschka Fischer despre situatia din Irak. In ceea ce priveste atitudinile diferite ale Romaniei si Germaniei referitoare la razboiul din Irak, Geoana spune ca Germania poate intelege pozitia statelor candidate la UE, noii veniti in NATO, de a sprijini Statele Unite, pentru ca liderii germani au fost martori ai comunismului si tranzitiei spre democratie si economie de piata. Geoana a precizat ca Germania nu reproseaza nimic din acest punct de vedere. In actualul context international, la Bucuresti, liberalii ii cer sefului diplomatiei romane sa prezinte Parlamentului optiunii politicii externe.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO