Politică externă

Mobilizare generala pentru NATO la Bucuresti si Constanta

25.03.2008, 20:23 39

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se reuneste astazi la pranz pentru a discuta masurile de securitate in vederea summit-ului NATO de la inceputul lunii aprilie. Consilierii municipali vor avea si ei o sedinta pentru a legitima interzicerea circulatiei pe culoarul unic, dupa ce ieri, cei 900 de politisti detasati din unitatile teritoriale la Bucuresti au inceput "trainingul" la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza pentru cele trei zile de foc.
Constanta este la randul ei in fierbere, in asteptarea primului sef de stat american care pune piciorul in judet. George W. Bush si sotia sa, Laura, se vor afla in Romania intre 1 si 4 aprilie, pentru summit-ul NATO si o vizita bilaterala, urmand sa se intalneasca cu presedintele Traian Basescu la vila de protocol de la Neptun. O repetitie generala a pregatirilor din Constanta este programata pentru 1 aprilie, cu o zi inainte de intalnirea oficiala dintre presedintele roman Traian Basescu si Bush.
Membrii CSAT, intre care seful statului Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu, ministrii apararii, externelor, afacerilor interne si finantelor, vor evalua stadiul realizarii masurilor de securitate stabilite pentru organizarea si desfasurarea summit-ului NATO, conceptia privind misiunile, organizarea, conducerea, instruirea si intrebuintarea forte-lor pentru operatii speciale din armata Romaniei si evolutia riscurilor si amenintarilor teroriste in teatrele de operatii in care armata Romaniei are desfasurate forte, potrivit unui comunicat de la Administratia Prezidentiala.
Comandamentul National pentru Securitatea Summit-ului NATO - Bucuresti 2008 (CNSS) s-a intrunit saptamana trecuta, realizand evaluari ale mediului de securitate din perspectiva summit-ului NATO. Aceste evaluari urmeaza sa fie discutate astazi in CSAT, care va analiza si oportunitatea mentinerii sau ridicarii nivelului de alerta terorista. In prezent, nivelul de alerta terorista in Romania este "precaut", simbolizat de culoarea albastra.
Tot astazi, consilierii Capitalei urmeaza sa voteze proiectul de hotarare potrivit caruia pe culoarul securizat de deplasare a delegatiilor oficiale si pe strazile adiacente zonei, circulatia va fi inchisa, iar masinile parcate pe aceste artere vor fi ridicate. Potrivit proiectului de hotarare, in perioada 27 martie -
5 aprilie "se materializeaza culoarul securizat de deplasare a delegatiilor oficiale", iar circulatia rutiera pe acest traseu va fi inchisa.
Autoritatile municipale au prevazut ca in perioada 27 martie - 5 aprilie, stationarea vehiculelor pe arterele din zona culoarului securizat va fi interzisa, astfel ca masinile care vor fi parcate in aceasta zona vor fi ridicate si transportate de Administratia Strazilor si de primariile sectoarelor 1-6, pe baza dispozitiilor politistilor rutieri.
MIRA a comunicat saptamana trecuta ca in perioada summit-ului NATO, circulatia in Capitala va fi restrictionata pe arterele principale si in jurul cladirilor vizate de eveniment, de la Aeroportul International "Henri Coanda" si pana la Palatul Parlamentului fiind delimitat un culoar unic pentru deplasarea coloanelor oficiale.
Autoritatile vor simula pe 29 martie realizarea culoarului unic, amplasand balizele si celelalte indicatoare rutiere, care vor ramane dispuse pe carosabil. Soferii vor putea folosi si benzile culoarului unic dupa terminarea simularii.
In 29 martie si pe perioada summit-ului, semnalizarea rutiera va fi modificata si completata cu indicatoare de orientare. Asa cum prevad Dispozitiile Comandamentului National de Securitate a Summit-ului NATO, vor mai fi si alte zone si trasee unde circulatia va fi restrictionata partial sau total, insa populatia va fi informata din timp in aceasta privinta, mai preciza sursa citata.
La Constanta, Comandamentul National pentru Securitatea Summit-ului NATO a recomandat autoritatilor locale ca manifestarile publice in aer liber sa nu se desfasoare in data de 2 aprilie, cand presedintii roman si american se vor intalni la Neptun.
De asemenea, comandamentul a realizat alternative de deplasare a celor doi presedinti la locul reuniunii, fiind luate in calcul securizarea unor culoare rutiere destinate exclusiv delegatiilor oficiale, de la Aeroportul Mihail Kogalniceanu pana in statiunea Neptun, (drumurile europene E-60 si E-87). Pentru 2 aprilie au fost instituite masuri speciale de securitate maritima si de supraveghere navala, urmand ca repetitia generala pentru verificarea dispo-zitivelor de securitate sa aiba loc in prima zi din aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO