Politică externă

Ministrul sarb al economiei nu vrea sa cedeze NIS rusilor

28.02.2008, 19:58 13

Ministrul sarb al economiei, Mladjan Dinkici, a declarat ieri ca se opune vanzarii companiei de petrol si gaze NIS catre Gazprom in lipsa unei licitatii, ignorand un acord semnat inca din luna ianuarie pentru aceasta tranzactie.
Dinkici a sustinut ca oferta Rusiei de 400 de milioane de euro este "umilitoare" si ca cea mai buna modalitate de a realiza vanzarea este cu ofertanti internationali. Valoarea NIS a fost estimata la sfarsitul lui 2007 la 1,9 miliarde de euro. Potrivit ministrului, Rusia a sprijinit Serbia intr-un moment dificil in care statul Kosovo si-a proclamat independenta, insa nu ar trebui ca acest fapt sa fie legat de economie.
"Daca rusii si-au anuntat intentia de a majora pretul gazului cu 30 de procente, atunci si noi ar trebui sa spunem ca vom vinde NIS la pretul pietei", a precizat ministrul.
Liderii sarbi si rusi au semnat in luna ianuarie la Moscova un acord care prevedea preluarea pana la sfarsitul anului a 51% din compania de stat sarba NIS de catre Gazprom pentru suma de 400 de milioane de euro, tranzactie care ar intari pozitia Rusiei in zona Balcanilor.
NIS, care produce 1 milion de tone de petrol si rafineaza alte 7 milioane de tone pe an va fi modernizata, Gazprom urmand sa investeasca 500 de milioane de euro in compania sarba pana in anul 2012, potrivit acordului.
Rusia este unul dintre cei mai mari opozanti ai independentei Kosovo, proclamata la 17 februarie, sustinand integritarea teritoriala a Serbiei.
In urma tranzactiei, daca ea se va efectua, compania ruseasca va prelua de asemenea 78% din piata Serbiei de retail pentru produsele petroliere. In total, Rusia va controla peste 90% din piata petroliera sarba, dupa ce LUKOIL (cel mai mare producator de petrol din Rusia) este deja a doua mare prezenta in tara.
NIS include doua rafinarii la Pancevo si Nish, o conducta de petrol care intra in Serbia de pe teritoriul Croatiei, precum si o retea de distributie care detine majoritatea pe piata din Serbia.
Potrivit paginii electronice a postului de radio sarb B92, Mladjan Dinkici sustine ca NIS sa ramana in proprietatea statului cel putin pana in 2013, cand conducta South Stream, care va aduce gaze rusesti in Europa, va deveni operationala.
Spre deosebire de ministrul economiei, cel al infrastructurii Velimir Ilic a caracterizat tranzactia drept "afacerea secolului", care va aduce Serbiei o importanta crestere economica.
"Asta sigur va crea mii de locuri de munca. In al doilea rand, dupa ce conducta South Stream va fi construita, muncitorii nostri vor fi implicati in mentinerea pe termen lung a acesteia. Iar in al treilea rand, piata noastra de gaz va fi suplimentata cu 100%", a declarat Ilic.
La inceputul saptamanii, presedintele Gazprom si favoritul la presedintia Rusiei Dmitri Medvedev a fost la Belgrad, unde s-a semnat un alt contract, acesta prevazand participarea Serbiei la proiectul South Stream. Contractul presupune diversificarea cailor de a aduce gaze rusesti in Europa.
Proiectul este asteptat sa injecteze 2 miliarde de euro in economia Serbiei pe perioada constructiei conductei si va fi definitivat in 2013. Dupa aceasta, Serbia este asteptata sa castige 200 de milioane de euro anual din tranzitul gazelor pe teritoriul sau.
South Stream este considerat principalul adversar al proiectului Nabucco al Uniunii Europene, al carui principal scop este reducerea dependentei blocului comunitar de dependenta fata de gazele rusesti si aducerea de gaze in Europa din Caucaz.
Conform declaratiilor lui Medvedev in urma vizitei de la Belgrad, toate documentele sunt pregatite pentru ca Gazprom sa preia NIS, iar contractul va fi semnat "foarte curand". Presedintele companiei rusesti a vizitat rafinaria NIS de la Pancevo si a a avut o sedinta cu usile inchise cu echipa de management a companiei.
O delegatie a guvernului sarb a mers ieri pentru doua zile la Moscova, unde s-a intalnit cu un grup de experti, pentru a imbunatati relatiile economice dintre cele doua tari. De asemenea, oficialii guvernului de la Belgrad au declarat ca vizele dintre cele doua tari vor fi eliminate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO