Politică externă

Mesaje incrucisate intre Europa si America

10.11.2004, 00:00 18

Michel Barnier, ministrul de externe francez, a publicat in Wall Street Journal o scrisoare deschisa adresata Statelor Unite in care face apel la imbunatatirea relatiilor dntre cele doua parti. "Destinele noastre sunt legate. O demonstreaza istoria si o dovedeste si situatia economica. Doua treimi din investitiile directe americane facute peste hotare sunt in Europa. 75% din investitiile directe europene peste hotare sunt in SUA. Anul trecut, schimbul de produse si bunuri intre aceste parti a fost de 400 mld$", a spus Barnier, care le cere americanilor sa se apropie de continent in abordarea politicii externe, pentru ca, spune ministrul de externe francez, toate idealurile americane si europene sunt comune, toate tintele diplomatice. Barnier a mai spus ca Franta tot nu va trimite trupe in Irak, dar este gata sa ajute la scolirea trupelor irakiene si la pregatirea alegerilor in aceasta tara.
Si secretarul general al NATO li s-a adresat americanilor ieri. Jaap de Hoop Scheffer a avertizat asupra riscului unui conflict intre cele doua tarmuri ale Atlanticului in privinta razaboiului din Irak. El a cerut consolidarea consensului in cadrul NATO si a spus ca o aliere a Europei impotriva Americii ar duce la divizarea vechiului continent.
La aceste mesaje exista un raspuns din partea secretarului de stat al SUA, Colin Powell. Intr-un interviu pe care l-a acordat publicatiei Financial Times, Powell spune ca in noul mandat George Bush va promova o politica externa agresiva. El a anuntat ca Bush nu are intentia de a da inapoi de la politicile, principiile si crezurile sale, pe care le va promova mai agresiv in aceeasi directie. El nu a pomenit de vreo tara sau o regiune anume. A spus insa ca Statele Unite vor actiona de unele singure atunci cand nu vor gasi consens. Din nou, FT precizeaza ca Powell nu a mentionat vreun domeniu sau vreo situatie anume.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO