Politică externă

Merkel imbratiseaza politica lui Blair

25.11.2005, 22:31 12

Noul cancelar al Germaniei Angela Merkel s-a aratat mai aproape de viziunea premierului britanic Tony Blair in ceea ce priveste modelul social european, desi l-a asigurat pe presedintele francez Jacques Chirac ca motorul franco-german va continua sa functioneze.

Merkel s-a aflat aseara la Londra, la o zi dupa prima sa vizita in calitate de cancelar pe care a ales sa o faca la Paris - un gest menit sa asigure ca parteneriatul privilegiat dintre cele doua tari si actiunile comune sunt un bun castigat o data pentru totdeauna.

Insa, in cea de-a doua vizita a sa intr-o capitala europeana, la sediul NATO de la Bruxelles, ea a dat semnalul, deja anticipat, al unei posibile indepartari de politica predecesorului sau Gerhard Schroeder. A spus ca relatiile cu SUA trebuie intarite - desi Germania va mentine linia politica a lui Schroeder si nu va trimite trupe in Irak - lucru care nu poate decat sa fie pe placul lui Tony Blair.

Profitand de vizita cancelarului la Paris, Chirac a reamintit ca Franta si Germania impartasesc viziunea unei "Europe politice si sociale fondate pe solidaritate", in fata tentatiilor unui liberalism anglo-saxon dorit de Blair. Merkel a fost de acord, dar a refuzat sa intre intr-un razboi ideologic, acela al unei Europe mai liberale, dorite de Blair, sau a unei Europe sociale dorite de Chirac.

La Bruxelles, punctele ei de vedere au fost mai apropiate de ale lui Blair decat de ale lui Chirac: "Nu trebuie sa mai ramanem in transeele unui razboi idelogic. Trebuie sa gasim solutii pragmatice. Trebuie sa ne concentram eforturile asupra reformelor economice (asa cere si Blair - n.n.) cu scopul de a fi competitivi si a ne mentine puterile intr-o lume globalizata".

De asemenea, ea a refuzat sa arunce responsabilitatea blocarii negocierilor pentru bugetul european pe umerii lui Blair, asa cum face Chirac: "In ceea ce priveste perspectivele financiare, va trebui sa examinam toate aspectele, acelea care ii privesc pe contribuabili cat si pe beneficiari si nu putem reduce totul la un singur aspect". Or, aspectele la care se refera Merkel privesc tocmai cearta dintre Londra si Paris pe tema cine da si cine primeste mai multi bani europeni.

Bugetul UE urma sa fie aseara una dintre temele de discutie dintre Merkel si Blair. Marea Britanie, care detine presedintia UE, ar urma sa prezinte la 5 decembrie un proiect de buget, iar analistii cred ca Merkel va incerca sa-l determine pe Blair sa fie mai flexibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO