Politică externă

McCain mizeaza in planul sau economic pe reducerea taxelor

15.10.2008, 19:17 15

"I'll cut taxes" (voi reduce taxele), este promisiunea lui John McCain in programul sau de redresare a economiei americane, prezentat marti seara. Republicanul spune ca, daca va fi ales presedinte, va continua planul lui Bush jr. de reducere a taxelor pe veniturile corporatiilor si va "taia" altele noi: cele de la castigurile de capital, de la retragerea banilor din conturile de pensii pentru persoanele care au peste 59 de ani, va introduce compensari pentru pierderile inregistrate la bursa si va reduce contributia angajatorilor pentru ajutoarele de somaj.

"Daca voi fi ales presedinte, voi ajuta poporul american in cel mai eficient mod in care poate sa o faca un presedinte: cu reduceri de taxe indreptate in acele locuri unde pot fi create locuri de munca si unde pot fi protejate economiile de o viata", a spus McCain, in discursul in care si-a prezentat planul de salvare a economiei americane.
McCain urma sa-si joace aseara ultima carte impotriva lui Barack Obama la ultima dezbatere inaintea alegerilor din 4 noiembrie, in conditiile in care sondajele de opinie il dau pe democrat in avantaj cu 4-6 procente.
Planul lui McCain ii va costa pe americani 52,5 miliarde de dolari, fata de cel al lui Obama, care prevede stimuli pentru economie in valoare de 60 de miliarde de dolari, cu reduceri de taxe orientate in sprijinul celor din clasa mijlocie si a saracilor, dar si cheltuieli mai mari din partea statului pentru crearea de locuri de munca. In discursul sau, reprezentantul democratilor a spus ca va crea cinci milioane de noi locuri de munca, bine platite, investind in industria resurselor regenerabile si inca alte doua milioane de locuri de munca in constructii - va reconstrui drumuri, scoli si poduri.
In ciuda zecilor de miliarde de dolari promise de cei doi candidati pentru redresarea economiei, in plus fata de cele 300 de miliarde deja infuzate de stat pentru diminuarea crizei, McCain si Obama sustin in continuare ca, odata alesi presedinti, vor continua promisiunile facute inainte de declansarea crizei economice. Republicanul spune ca va continua politica lui Bush de reducere a taxelor si va echilibra bugetul pana la finele primului sau mandat prezidential, desi putini analisti sustin ca acest lucru este posibil. Si Obama spune ca va reduce deficitul bugetar, dar ca se va tine de cuvant si va implementa un sistem de asigurare de sanatate pe model european.
Economistii pun insa aceste planuri sub semnul intrebarii: "La un moment dat, noi, ca natiune, va trebui sa ne intrebam de unde vom lua banii ca sa indeplinim toate aceste promisiuni si la ce pret? La aceasta intrebare, nimeni nu poate raspunde", a spus profesorul Robert D. Reischauer, citat de cotidianul American New York Times.
Abordarile celor doi candidati au fost totusi diferite in ceea ce priveste planul de salvare a economiei propus de administratia Bush. Barack Obama a salutat printre primii injectarea a 250 de miliarde de dolari in banci de catre Trezorerie, dar John McCain a stat zile intregi fara sa comenteze, pentru ca o asemenea miscare contravine politicilor economiei de piata sustinute de conservatorii din Partidul Republican. Abia acum doua zile McCain a admis cu jumatate de gura ca planul poate fi acceptat. "Este criza intr-adevar, dar trebuie sa iesim din afacerile bancilor cat mai repede posibil", a spus republicanul.
Pe de alta parte, criza economica cu care se confrunta SUA nu pare sa afecteze buzunarele celor doi candidati, ale caror fonduri de campanie cresc de la o zi la alta. Obama dispunea de o rezerva de peste 77 de milioane de dolari la sfarsitul lunii trecute si spera sa stranga alte 100 de milioane de dolari pana la 4 noiembrie.
Partidul Democrat are, la randul sau, in conturile sale peste 141 de milioane de dolari. McCain a acceptat suma de 84,1 milioane de dolari din fonduri publice pentru finantarea campaniei sale electorale si nu mai poate teoretic primi niciun ban in plus. Nimic nu il impiedica insa sa primeasca fonduri in numele Partidului Republican pe care sa le utilizeze ulterior, in mod legal, pentru finantarea campaniei sale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO