Politică externă

Macedonia incepe demersuri oficiale pentru admiterea in UE

16.02.2005, 00:00 9

Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (FYROM) doreste sa devina urmatorul stat balcanic care sa inceapa negocierile cu Uniunea Europeana, vizand o eventuala aderare la UE in 2010.
Autoritatile de la Skopje au anuntat acest program ambitios, raspunzand unui chestionar intocmit de Comisia Europeana. Macedonia a cerut sa adere la Uniunea Europeana in martie 2004, iar completarea chestionarului trimis de Bruxelles constituia una dintre etapele oficiale ale demersurilor vizand inceperea negocierilor de aderare.
Comisia isi va formula opinia referitoare la nivelul de pregatire a tarii pentru inceperea negocierilor si va prezenta statelor UE un raport, probabil in toamna acestui an. Premierul macedonean, Vlado Buckovski, a declarat ca spera ca statele membre vor fi de acord sa lanseze negocierile de aderare cu Macedonia la inceputul anului 2006, astfel incat aderarea efectiva a tarii sale la UE sa poata avea loc patru ani mai tarziu. El a subliniat ca exista un consens in privinta dorintei de aderare la UE atat in randul populatiei, cat si in randul clasei politice de la Skopje.
Desi a laudat "progresele constante" inregistrate de Macedonia, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a refuzat sa faca speculatii pe tema unei date precise a aderarii.
Macedonia ar putea deveni cel de-al treilea stat balcanic care se alatura Uniunii Europene, dupa Slovenia - care a aderat la 1 mai 2004 - si Croatia, care are programata deschiderea negocierilor de aderare in primavara acestui an.
Macedonia, independenta din 1991, nu a fost implicata in conflictul din fosta Iugoslavie, dar trebuie sa-si dovedeasca gradul de cooperare cu Tribunalul Penal International de la Haga in cazurile referitoare la conflictul cu etnicii albanezi inregistrat in 2001.
Albanezii constituie cea mai importanta minoritate a tarii, numarand doua milioane de etnici, adica aproape o patrime din populatie. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO