Politică externă

Londra isi alege primarul, primul mare "hop electoral" al lui Brown

01.05.2008, 20:25 18

Peste 5 milioane de alegatori sunt chemati astazi la urne in Londra pentru a-si alege primarul in cadrul alegerilor locale, scrutin considerat cel mai mare test electoral pentru premierul Gordon Brown de cand a venit in fruntea Guvernului.
Principalii candidati la Primaria Londrei sunt actualul edil, laburistul Ken Livingstone si fostul jurnalist conservator Boris Johnson. Campania electorala s-a dovedit a fi foarte controversata, avand in vedere ca pe locul trei in sondajele de opinie se afla liberalul-democrat Brian Paddick, fost politist si homosexual declarat. Din totalul de noua candidati, s-a mai facut remarcata si candidata Partidului Verde, Sian Berry, care si-a rugat sustinatorii sa-si indrepte a doua preferinta spre Livingstone.
Potrivit ultimelor sondaje publicate de presa, candidatul laburist, care administreaza din 2000 cel mai mare oras al Europei, avea un avans de 8 procente inaintea celui conservator.
Ken Livingstone atrage "tineri, locuitori din centrul orasului si minoritati etnice", in timp ce Boris Johnson "inregistreaza scoruri bune in randul celor mai in varsta si al persoanelor care locuiesc la periferiile mai indepartate", este de parere Patrick Dunleavy, profesor la School of Economics din Londra.
In timp ce scrutinul se anunta foarte strans, Livingstone a primit sprijnul neasteptat din partea fostului premier Tony Blair, cu care s-a confruntat de nenumarate ori in trecut.
Ultimele informatii din presa britanica au dezvaluit ca Tony Blair si unul dintre cei mai importanti consilieri ai acestuia, Alastair Campbell, au oferit consiliere gratuita si secreta campaniei electorale a lui Livingstone.
La vot sunt asteptati 5,1 milioane de alegatori, inclusiv cetateni europeni care locuiesc la Londra, dar si rezidenti din tarile Commonwealth (fostele colonii britanice).
Conform ultimelor sondaje, votul europenilor care locuiesc in capitala britanica poate fi hotarator pentru rezultatul alegerilor. Numarul acestora este de peste 1 milion, ceea ce inseamna 13% din totala populatie a Londrei. Tocmai de aceea, atat Johnson, cat si Livingstone au acordat un rol important acestui sector din electorat in discursurile lor.
Castigarea prestigiosului post de primar al Londrei - cu un buget de 11 miliarde de lire sterline (14 miliarde de euro) si 7,5 milioane de locuitori - pentru un mandat pana la Jocurile Olimpice din 2012 va conferi o mare vizibilitate politica. De asemenea, scrutinul din Londra este considerat o batalie decisiva, care va oferi indicii in privinta intentiilor de vot ale alegatorilor la alegerile nationale.
De aceea, o victorie a lui Boris Johnson ar fi o lovitura foarte grea pentru Guvernul laburist condus de Gordon Brown. De cand a preluat mandatul de premier in iunie anul trecut, Brown a scazut continuu in sondaje in mare parte din cauza politicilor sale care nu au fost pe placul britanicilor.
Un sondaj publicat saptamana trecuta arata ca in cazul unor alegeri nationale, conservatorii ar obtine cu 18% mai mult decat laburistiii. Aceasta situatie nu a mai fost intalnita din octombrie 1987, cand Margaret Thatcher era la putere.

Ken Livingstone (62 de ani):
Este primarul Londrei din anul 2000, fiind denumit "Ken cel Rosu" din cauza vederilor sale marxiste si a fost criticat pentru administratia sa autoritara si simpatia afisata pentru Fidel Castro sau Hugo Chavez.
In cursul celor doua mandate ale sale, Londra a devenit un simbol al globalizarii reusite, cu 40% din cele 7,5 milioane de locuitori provenind din randul minoritatilor etnice si cu o crestere economica mult superioara mediei britanice.
El a promis ca, in cazul in care va fi reales, va instaura o taxa de 25 de lire sterline (32 de euro) pe zi pentru vehiculele cele mai poluante.
Este sustinut de premierul britanic Gordon Brown, dar si de fostul premier Tony Blair, o figura importanta pentru electoratul capitalei britanice.

Boris Johnson (43 de ani):
Fost jurnalist de dreapta, a studiat la renumitele universitati Eton si Oxford, devenind insa celebru in campania electorala pentru parul blond dezordonat si pentru umorul sau.
Este simpatizat de londonezi in pofida gafelor adeseori rasiste si a rezervelor fata de competentele sale reale de a administra un oras cu un buget de 11 miliarde de lire sterline (14 milioane de euro).
El a promis reducerea criminalitatii si desfiintarea zonei cu taxa, extrem de nepopulara in randul soferilor, gestionarea privata a metroului si promite intoarcerea "Routemaster", celebrul autobuz rosu etajat, care este din ce in ce mai mult inlocuit de autobuzul cu burduf.
Beneficiaza de sprijinul lui David Cameron, liderul Partidului Conservator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO